Molly’s game

Spännande drama med lysande aktörer

Regi: Aaron Sorkin

Manus: Aaron Sorkin efter bok av Molly Bloom

I rollerna: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner, Michael Cera, Chris O'Dowd m. fl.

Genre: Drama, biografi

Speltid: 140 min.

Censur: Ännu ej fastställd

Svensk biopremiär: 19 januari 2018

Distributör: Scanbox Entertainment

Regissören och manusförfattaren, Aaron Sorkin, debuterar här som regissör men har tidigare skrivit manus till bejublade filmer som t.ex. ”The social Network” (2010) eller ”Steve Jobs” (2015). För den senare fick han en Oscar för bästa manus. Även den här historien är både välgjord och intressant.

Filmen bygger på den 2-faldiga OS-medaljören i freestyle sedermera ”pokerprinsessan” Molly Blooms (Jessica Chastain) självbiografi. Den berättar om en ung flicka, hårt driven av sin far (Kevin Costner). En allvarlig olycka i pisten gör dock slut på skidkarriären, och Molly satsar nu på juridiken. För att finansiera studierna, arbetar hon hos en man som driver pokersalong för penningstinna kändisar.

Med lärdomar därifrån öppnar Molly en egen salong, vilket har sitt pris. FBI väcker åtal, för en härva av oegentligheter som Molly blivit inblandad i. Staten lägger beslag på hela hennes förmögenhet.

Molly får slutligen tag på en advokat (Idris Elba) som är beredd att ta sig an hennes fall. En stor del av filmen utgörs sedan av Mollys och advokatens blixtsnabba ordväxlingar. Trots detta skapas hela tiden en thrillerliknande spänning. Slutet är starkt, och lättar på trycket av alla miljonbelopp som virvlat förbi.

I våras, i Cannes, kritiserade Jessica Chastain hårt bilden av kvinnan i de aktuella filmerna. Här spelar hon själv en intelligent och målmedveten kvinna, men jag har en invändning! I paketet pokersalong tycks ingå åtminstone en mycket attraktiv kvinna, gärna utmanande klädd. Den före detta freeestyleåkaren är ett bombnedslag, och av hennes allvarliga skada märks ingenting. Jag kritiserar inte att hon ser bra ut, jag kritiserar att Hollywood antagligen kräver det. I den juridiska processen med advokaten ser Molly fortfarande fantastisk ut, trots att hon är utblottad och äter snabbmat från en kiosk.

Dock är skådespelarinsatserna enastående! Både Chastain och Elba (som f.ö. gjorde Mandela i filmen med samma namn) är mångskiftande men tydliga, trovärdiga i sitt utspel.

Molly’s game får tre mycket starka filmögon.
2017-12-01

Maria Wolff Gripfelt