Trollvinter i Mumindalen

Livfull och charmig animation med utmärkta svenska röster

Originaltitel: Moomins and the Winter Wonderland

Regi: Jakub Wroński, Ira Carpelan

Manus: Ira Carpelan, Jakub Wronski efter bok av Tove Jansson

Svenska röster: Stellan Skarsgård, Alicia Vikander, Bill Skarsgård m.fl.

Genre: Animation, familj

Speltid: 80 min.

Land: Finland, Polen

Ålder: Barntillåten

Svensk biopremiär: 1 december 2017

Distributör: Njutafilms

Med stor glädje konstaterar jag att man varit berättelsens upphovsman, Tove Jansson, mycket trogen. De animerade figurerna, mestadels av textilt material mot en livfullt målad bakgrund, stämmer väl mot Tove Janssons en gång tecknade. Den berättande texten samt dialogen ligger väldigt nära originalet. Filmen utgör också klipp från stop-motion-produktionerna som gjordes under 1980-talet, och jag skulle tro att författaren då fått vara med och säga sitt. Vilket hon antagligen inte orkade på 90-talet, då den tecknade japanska filmen kom…

Handlingen är en blandning av boken Trollvinter och novellen Granen. Mumintrollet vaknar ur sin vinterdvala, upptäcker att världen utanför huset ser helt annorlunda ut, och konfronteras med begreppet jul. Den beskäftiga Hemulen tycker att Muminpappan och Muminmamman bör väckas, eftersom så mycket måste ordnas med inför julen. Vem är Julen, och vad vill han? Det tycks på något sätt som om han behöver hållas på gott humör. Men muminfamiljen följer hursomhelst alla råd de får från Hemulen, Filifjonkan, Knyttet – och till slut lämnar de över sin ambitiösa jul till de hemlösa småknytten, varefter de går och lägger sig igen. Lågmäld men stor filosofi för alla åldrar!

Välgjorda dockor, stillsam symfonisk musik i bakgrunden (av Lukasz Targosz) samt en vacker, nyskriven visa i inledningen och en annan i slutet. Den förra skriven och framförd av Andrea Eklund, den senare av Krista Siegfrieds. För att inte tala om den svenska skådespelarelit som lånat sina röster till de olika figurerna! Vad sägs om Stellan Skarsgård som Muminpappan, sonen Bill som Mumintrollet, Alicia Vikander som Lilla My och Stina Ekblad som berättare?

Filmen är en finsk-polsk samproduktion, och regissörerna heter Ira Carpelan och Jakub Wronski. Carpelan debuterar här som regissör, medan Wronski har filmen ”The Mystery of the Malakka Mountain” (2012) bakom sig.

Trollvinter i Mumindalen får fyra klara filmögon av fem.
2017-11-24

Maria Wolff Gripfelt