The Florida Project

Fascinerande story med imponerande aktörer

Regi: Sean Baker

Manus: Sean Baker, Chris Bergoch

I rollerna: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Valeria Cotto m. fl.

Genre: Drama

Speltid: 111 min.

Land: USA

Svensk biopremiär: 9 februari 2018

Distributör: Scanbox Entertainment

Moonee (Brooklynn Prince) bor med sin mamma i ett bostadshotell, där flera i samhällets underkant lever. Hon driver omkring som hon vill, upptäcker omgivningarna med andra jämnåriga (någonstans mellan sex och åtta år gamla?), outhärdligt kaxiga. Jag påstår inte att mamman inte bryr sig, men hon är ett stort barn själv och umgås med sin dotter som med en kompis. De lever ur hand i mun. Mamma Halley (Bria Vinaite) säljer parfymer och annat hon stulit, dessutom prostituerar hon sig i sitt hem. Hon gör sig till slut omöjlig hos allt fler, även den fantastiske fastighetsskötaren Bobby (Willem Dafoe) som gör vad han kan, för att tillvaron ska fungera för Halley och Moonee.

Det är en fascinerande story om en gränslös tillvaro – men allra mest imponerar skådespelarinsatserna. Fastighetsskötaren, vars roll också gör att filmen på något sätt stagas upp, spelas exemplariskt av välkände Willem Dafoe, som har medverkat i ett 110-tals filmer och nominerats två gånger till Oscars, 1987 för Platoon från 1986 och 2001 för Shadow of the Vampire från 2000. Han vann också ”Achievement Award” vid Stockholm Film Festival 2012. Moonee (Brooklyn Prince) är ett under av lite kylig kaxighet, tills hon förstår att man vill skilja henne från sin mamma och sätta henne i fosterhem. Den förtvivlan hon då visar upp och den hejdlösa gråt som väller fram, känns äkta och hjärtskärande. Halley, som spelas av Bria Vinaite, gör ett mycket trovärdigt porträtt av en glad slampa.

Regissören, Sean Baker, har vunnit många filmpriser internationellt och nominerats till ännu flera. Han vann 2015 Directors Watch vid Palm Springs International Film Festival för Tangerine och 2017 Critics Award för The Florida Project. Andra filmer han prisats för är Take out från 2004 och Prince of Broadway från 2008 och Starlet från 2012. Han skrev manus till The Florida Project tillsammans med Chris Berg, vilket också gällde ”Tangerine”, som ovan nämnts.

Att notera i The Florida Project är, att här finns ingen bakgrundsmusik. Men här finns ljud! Skränande ungar, grälande vuxna, en helikopter någonstans, möjligen en ljudmatta av trafik eller susande fläktar. Mycket välgjort och välspelat.

Jag ger filmen fyra filmögon av fem.
2017-11-02

Maria Wolff Gripfelt