Barndom

Margreth Olin övertygar i doku med vackert filmfoto om speciell pedagogik

Regi och manus: Margreth Olin

Genre: Dokumentär

Land: Norge

Speltid: 89 min.

Ålder: Barntillåten

Svensk biopremiär: 3 november 2017

Distributör: Folkets Bio

Konceptet är enkelt: barn i en norsk förskola har filmats under ett års lopp. De leker fritt, men leds varsamt av sina förskollärare. Alldeles i början sägs att barns lek är deras arbete, alltså nog så viktigt. Därefter uttrycks ingenting annat, än det som barnen och de vuxna säger under verksamheten på förskolan. Publiken bjuds bara in att vara med.

Ganska snart slår det mig att barnen verkar fullkomligt omedvetna om kameran. Intressant vore det att veta, hur mycket man klippt och bearbetat efter tagningarna.

Skönheten i det hela är obestridlig. De lekande barnen varvat med naturen under årstidernas växlingar, känns som definition på skönhet. Barnens fantasier, funderingar och kommentarer bäddar för varma och vänliga skratt. Foto och ljud lämnar inget övrigt att önska.
Regissör och producent är norskan Margreth Olin, med en produktion som ”Engelen” (2009), ”Dom andra” (2012) och ”Mannen från Snåsa” (2016) bakom sig. För de två förstnämnda erhöll hon det norska Amanda Awards – publikpriset samt årets dokumentär, och vann även publikpriset för ”Engelen” vid Göteborg Film Festival 2010.

”Barndom” är, enligt regissören själv, en stillsam protest mot att träna allt yngre barn intellektuellt. Hon ville visa upp en rofylld plats, där barnen kan få leka på sina egna villkor. Margreth Olin är mycket övertygande. Jag låter mig imponeras av den manlige förskolläraren som utstrålar en total rofylldhet, lyssnar uppmärksamt på barnen, men sällan lägger sig i vad de gör eller säger.

På förskolan finns även 6-årsverksamhet – ”sexårsklubben” – där de som ska börja skolan efter sommaren får känna sig stora och speciella. När barnen lämnar förskolan inför sommarlovet, är alla i personalen mycket rörda. Kameran dröjer bara lite för länge vid deras tårar, kanske för att visa hur de engagerat sig. Men, som sagt, den scenen skulle jag gärna korta ner.

”Barndom” får fyra glada filmögon av fem.
2017-11-01

Maria Wolff Gripfelt