Wind River

Välgjort, välspelat med relevant budskap

Regi och manus: Taylor Sheridan

I rollerna: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Gil Birmingham, Graham Greene m. fl.

Genre: Drama, thriller

Speltid: 107 min.

Ålder: från 15 år

Svensk biopremiär: 12 januari 2018

Distributör: Scanbox Entertainment AB

Filmen utspelar sig i snötäckta, bitande kalla Wyoming, där viltvårdaren Cory Lambert (Jeremy Renner) jagar vilddjur som driver boskap. En dag finner han liket av en ung kvinna som tillhör traktens urinvånare. Kvinnan visar sig vara Lamberts döda dotters väninna, vilket väcker smärtsamma minnen till liv. Agenten Jane Banner (Elizabeth Olsen) från Las Vegas skickas dit av FBI, men hon är illa rustad för både väder och landskap. Det omaka paret Lambert och Banner ska tillsammans utreda mordet och det krävs tålamod från bådas sida för att samarbetet ska fungera.

Taylor Sheridan (skådespelare, manusförfattare, regissör) har fått en Oscarsnominering för bästa manus för filmen Hell or High Water och pris i Cannes för bästa regissör till filmen Wind river. Precis som Sheridans tidigare filmer berättar Wind River om USA:s urinvånare och hur de har behandlats i historien. Sheridan har själv många vänner bland urinvånarna och vill genom filmen höja sin röst för dem. Han lär ha sagt ”Jag visste inte om jag kunde göra en bra film, men jag visste att jag kunde göra den respektfull”.

Naturen har en central funktion i filmen och det växlar mellan det vackra och storslagna till det förrädiska och farliga. Det vackra och farliga finns också bland befolkningen i reservatet. En del av invånarna representerar det stolta kulturarvet, medan andra visar upp den trasiga och drogberoende sidan som helt tappat hoppet om framtiden. Samtliga biroller bidrar starkt till en trovärdig skildring av sanningen om reservatens brutala tillvaro. Att leva i ett indianreservat är både vackert men ytterst farligt.

Även Cory, som är en hederlig viltvårdare och en kärleksfull pappa, blir plötsligt farlig i jakten på sanningen bakom de två unga flickornas död. Jeremy Renner gestaltar Cory med tyngd och säkerhet och det finns många fina scener med tät dialog, ofta med ödesmättade repliker.

Jane Banner får i rollen som FBI-agent representera oss människor utanför reservatet som inte vet hur livet innanför staketen egentligen är. Banner får den förutsägbara uppgiften att bara vara en side-kick till Cory. Helt okej men inte särskilt nytänkande ur genusperspektivet och hon förblir lätt anonym i dramat.

I den allt intensivare jakten på sanningen växlar Sheridan mellan de djuplodande dialogerna och de mycket brutala actionscenerna. Visserligen är det mycket välgjort och välspelat, men var för sig tenderar scenerna att bli något långa och man hinner tröttna. Sheridan borde ha slutat suga på karamellen ibland helt enkelt.

Trots sina brister har Wind River har ett smärtsamt men viktigt budskap. Det vill Sheridan också få oss att förstå med ett slutcitat, som är det sista som fastnar på näthinnan före eftertexterna. Nämligen att, till skillnad från annan statistik, saknas den över försvunna indiankvinnor. Det är den bistra sanningen om hur USA:s urinvånare fortfarande behandlas.

Fyra filmögon av fem.
2017-10-21

Lovisa Bonde