Himlens mörkrum

Mycket vackert sv/v filmfoto av industrimiljöer och anställda

Regissör: Nils Petter Löfstedt

Genre: Dokumentär

Producent: Johan Löfstedt

Produktionsassistent: Sara Olsson

Produktion: Stavro Filmproduktion AB

Exekutiv producent: Patrik Axén

Funding: Swedish Art Council

Längd: 77 min

Samproducenter: SVT, Film i Skåne

Regissören, Nils Petter Löfstedt, var en gång fotoassistent åt den här dokumentärens huvudperson, fotografen och filmaren Jean Hermanson. Innan denne gick bort, 2012, hann Löfstedt kort filma honom i samtal och arbete. Detta bildar en introduktion till Löfstedts dokumentär.

Hermanson visar sig ha varit en mycket skicklig fotograf, med fokus på industriarbetare i arbete och vila. Det handlar inte bara om en mängd fantastiskt vackra svartvita bilder utan också om klass, om arbetares villkor. De människor som förekom på hans bilder, är inte namngivna, men fotografen närde en dröm, att en gång söka upp dem och ge dem bilderna. Detta blev aldrig av. Nu blir det förvaltarens, Löfstedts, uppgift att förverkliga drömmen.

I det tar filmen sitt avstamp, som är en blandning av intervjuer med Hermansons barn, goda vänner och flera av de arbetare som porträtterats en gång. Kameran sveper över industrimiljöer och pensionärslägenheter, i svartvitt och färg blandat. Nakna musikslingor illustrerar då och då. Det finns en skönhet i allt detta. Men filmen vinner mest på det oerhörda faktum, att de flesta av Hermansons efterlämnade bilder aldrig blivit publicerade, inte ens de med en engagerad Olof Palme i kretsen av industriarbetare. Avsaknaden av namn på de personer som intervjuas, skapar ibland viss förvirring. Filmen och förvaltandet slutar med att Landskrona museum övertar bilderna, och anordnar en utställning.

Nils Petter Löfstedt är främst fotograf och har deltagit i ett flertal konstfotoprojekt. Han stod bakom kameran under inspelningen av Johan Löfstedts ”Småstad” från 2017. Himlens mörkrum visades på Nordisk Panorama, och vann där publikpriset. Själv ger jag den tre filmögon.
2017-10-17

Maria Wolff Gripfelt