Shapeshifters

Varsam, poetisk doku om migration och tillhörighet

Regi och manus: Sophie Vukovic

Genre: Dokumentär

Land: Sverige

Speltid: 85 min.

Ålder: Barntillåten

Svensk biopremiär: 20 oktober 2017

Distributör: Folkets Bio

Regissören, Sophie Vukovic, är född i det land som en gång var Jugoslavien. Hon emigrerade som 5-åring med sin familj till Australien, bodde ett par år i Kina och kom slutligen, 10 år gammal, till Sverige. Om detta berättar hon i den här fina, varsamt poetiska, dokumentären. Den utgör ett mycket intressant diskussionsunderlag på temat migration och tillhörighet, och kommer också att bilda utgångspunkt för sådana samtal på Kulturhuset den 21 oktober.

Eftersom filmen är en mix av hemma-videor, arkivbilder, scener från den svenska skogen såväl som från besöken i det nuvarande Kroatien och Bosnien, får man ofta en känsla av ryckig amatörfilm. Men på något sätt bidrar även detta till poetiken, och även till autenticiteten. Vid samtalen med framförallt föräldrarna, är också språket en mix – av serbo-kroatiska, svenska, engelska.

Den röda tråden är, att som invandrare ha känslan av att befinna sig i ett mellanrum, och längtan efter att få höra till. Detta är något föräldrarna inte riktigt förstår. Styrka kom från en kamrat under skoltiden, vilket illustreras av fina filmsekvenser med ett gäng högstadietjejer i olika situationer.

Musiken består av snuttar från längre musikstycken, ofta bara en markerad rytm från en xylofon eller ett par ackord från en basfiol. Besöken i Kroatien, illustreras tydligt av Balkan-musik.

Sophie Vukovic har tidigare regisserat kortfilmen ”9:55 – 11:05 Ingrid Ekman, Bergsgatan 4B” från 2014 som blev vinnare av bästa kortfilm i flera sammanhang.

Jag skulle önska att någon av det tiotal recensenter som var på pressvisningen, delar Sophies erfarenheter eftersom upplevelsen av filmen naturligtvis förstärks i sådana lägen. Men själv kan jag också sätta mig in i barnets upplevelse och hur den dröjer sig kvar, varför jag gärna ger denna film fyra filmögon.
2017-10-16

Maria Wolff Gripfelt