Mäklaren från Paris

Spännande thriller med långsamt förlopp och med oväntad tvist

Orginaltitel: Irréprochable

Regi: Sébastian Marnier

Manus: Samuel Doux, Sébastian Marnier

I rollerna: Marina Fois, Jérémie Elkain, Joséphine Japy m. fl.

Genre: Thriller

Speltid: 103 min.

Ålder: från 15 år

Svensk biopremiär: 6 oktober 2017

Distributör: Rapid Stream Media

Den 40-årige barnlösa mäklaren Constance Beauvau (Marina Fois) tror på vikten av hårt arbete och att förtjäna sitt levebröd och med de ambitionerna reste hon till Paris för att få framgång där. Hon ville nog ha en egen familj, men att inte skaffa barn med vem som helst.

När hennes äldre chef Lopez, gift familjefar, flörtar med henne på ett otillbörligt sätt, vill hon stämma honom, men saknar bevis. Chefens motdrag blir att hon får sparken för misskötsel av sitt arbete. Ärendet om sexuella trakasserier läggs ner och Constance återvänder till sin hemstad La Rochelle, utan varken pengar eller bostad. Hon söker upp sin gamla arbetsplats på mäklarfirman där, för att försöka få återanställning.

Men hennes förra chef Alain (Jean-Luc Vincent) på den lokala mäklarfirman vill inte veta av henne, utan anställer istället den betydligt yngre Audrey (Joséphine Japy), en ambitiös kvinna med livet framför sig. Hon får Constances gamla arbetsrum. Detta blir för mycket för Constance, som inte tänker finna sig inte i att någon tar hennes liv ifrån henne. Hennes försök, att komma på fötter misslyckas och hennes dunkla förflutna kommer snart ifatt henne. Hon söker upp sin gamla kärlek Phillippe Ferrand (Jérémie Elkaim) för att få hjälp och stöd, men han är nu gift. Utan arbete tvingas Constance att gå på socialbidrag. Hennes mor är svårt sjuk och inlagd på sjukhus. Constances liv närmar sig en tragedi.

Filmen är inte någon romantisk skildring av kvinna i medelåldern, som vill börja på nytt. Det är en ganska mörk thriller som utspelar sig. Constances öde går från en yrkeskvinna med bra jobb, till en sorglig figur som styrs av besatthet och bitterhet gentemot sig själv och vad livet har att erbjuda. Hennes beslut att ändra på villkoren till varje pris blir en desperat handling som får förödande konsekvenser.

Marina Foís spelar rollen som Constance helt superbt. Hon är gränslös i sitt amorösa liv och övernattar i smyg i ett av husen, som hennes mäklarfirma ska visa och sälja. Hon kedjeröker och försöker ändra på sin livssituation med hänsynslöshet och i raseri och förtvivlan. Filmen är inte förutsägbar och slutet får en tvist som är lika oväntad som spännande. Marina Foïs gick in i rollen som Constance med sådan övertygelse att hon blev nominerad till en César Award för bästa kvinnliga huvudroll.

Filmen är Sébastien Marniers debut som regissör, och den gjorde en överraskande succé i hemlandet med nära 200 000 besökare på de franska biograferna.

Tre starka filmögon av fem.
2017-10-03

Gabriel Hållberg