Bobbi Jene

En inblick i ett liv där konsten går före en själv

Regi: Elvira Lind

I roller: Bobbi Jene Smith, Ohad Naharin, Or Schraiber

Genre: Dokumentär, romantik

Speltid: 94 min.

Åldersgräns: 11 år

Språk: Engelska

Premiärdatum: 2017-10-06

Produktionsår: 2017

Producent: French Quarter Film AB, Sonntag Pictures APS

Distributör: Folkets Bio

Efter att dansaren Bobbi Jene Smith spenderat tio år i det världsledande danskompaniet Batsheva Dance Company, beslutar hon sig för att lämna danskompaniet, stå på egna ben och utvecklas som dansare på egen hand. Hon lämnar därför Israel, och även sin 10 år yngre kärlek Or Schraiber, och reser tillbaka till landet hon är född i, USA. Batsheva Dance Company är officiellt utsett till en av världens mest framgångsrika kompani inom samtida dans. I Batsheva utövar dansarna rörelsetekniken ”Gaga”, vilket är en rörelseteknik som bygger mycket på att lyssna på vad kroppen har att säga. Ohad Naharin tog över kompaniet som konstnärlig ledare år 1990 men det har existerat sedan 1964. Naharin fann Bobbi genom en vistelse till Juilliard, New York city. Han gav henne förfrågan om att vara med i hans kompani och Bobbi hoppade därav omedelbart av sina studier och flyttade till Israel. Likväl, efter tio år reste hon åter till USA.

Bobbi Jene önskar att skapa sin egna konst och att åstadkomma ett eget avtryck i dansvärlden. Vi får tydligt följa hur banbrytande och utmanande hennes egen konst kom till att bli och att denna människa verkligen är en intresseväckande karaktär. Bobbi fastslår i dokumentären under ett samtal med sin mor, att hon ständigt sätter konsten i första hand och sedan sig själv. Hon tittar först på vad verket är i behöver, även om hon eventuellt behöver gå över sina personliga gränser. Det gör henne till orädd och modig. Dokumentären uppfattas även i sin helhet som ofantligt personlig och intim. Intim i hennes förhållande med Or, men även i hennes dans vilket blev väldigt tydligt i hennes första verk, utan sitt kompani, då hon framförde en föreställning, ett solo, naken. Här uppfattande jag det uttryckligen att Bobbi går över gränser, som inte alla människor skulle göra för att konsten ska bli så naturlig och gedigen den kan bli.

Elvira Lind är en dansk filmregissör som har studerat film med speciellt fokus på dokumentär. Hon har tidigare skapat dokumentärfilmen ”Songs for Alexis” från 2014 och dokumentärserien ”Twiz & Tuck” från 2017. Hennes dokumentärer har ett genomgående tema att vara relativt normbrytande, såsom kampen att finna sin identitet, transsexualitet och nu gällande dansaren Bobbi Jene som är väldigt normbrytande i sitt skapande.

Jag tycker Bobbi Jene är en otrolig dokumentär! Jag såg även en intervju med Bobbi Jene när hon talade om skapandet, inspelningen och regissören Elvira Lind. Bobbi berättar då, att de har filmat oerhört mycket inför denna dokumentär. Men inga partier filmades när Bobbi visste att kameran var på. Detr finns med i slutresultaten vilket har gjort dokumentären otroligt äkta och okonstlad. Jag tyckte även att det var fängslande att få följa kampen hos en dansare, som har nått den tveklöst högsta nivån inom karriären, men ändå lever det hårda livet som dansare. Filmen skildrar det mödosamma livet för dem, som väljer att livnära sig på konsten, ett liv som aldrig blir smärtfritt. Men deras passion gör att de egentligen inte funderar på något alternativt sätt att leva och vara i.

Filmen van pris som bästa film, bästa foto och bästa klippning på Tribeca Film Festival 2017.

Fyra av fem filmögon.
2017-10-03

Linnea Berggren