The Glass Castle

Fascinerande och delvis skrämmande story

Regi: Destin Daniel Cretton

Manus: Destin Daniel Cretton, Andrew Lanham, efter en bok av Jeanette Walls

I rollerna: Brie Larson, Woody Harrelson, Naomi Watts m.fl.

Genre: Drama, biografi

Speltid: 127 min.

Svensk biopremiär: 3 november 2017

Distributör: Nordisk Film

Jeanette (Brie Larson) och hennes tre syskon växer upp i social och ekonomisk misär, ofta på väg bort, då föräldrarna inte kunnat betala hyran. Pappan är svårt alkoholiserad och mamman en medioker konstnär, som låter målandet gå före allt annat. Ella Anderson, som spelar den unga Jeanette, griper verkligen tag i tittaren. Hon får vara lill-mamma, laga mat (när det finns någon), ta hand om sina syskon och försöka få fadern att sluta dricka. Filmen berättar om två nyktra, underbara månader, med jobb och inkomster. Syskonen inser tidigt att de måste stötta varandra i att försöka ta sig hemifrån och skapa sina egna liv. Det lyckas dem förvånansvärt väl. Möjligen för att kärleken fanns där, trots allt, den och fantasin.

Dramat börjar med att annonsera ”based on a true story”, men det som verkligen imponerar är slutet med privata foton, filmsnuttar och en intervju med Jeanettes mamma (i filmen spelad av Naomi Watts). Detta bygger nämligen på Jeanette Walls självbiografi, som kom 2005. Det är en fascinerande – och, ofta nog, skrämmande – historia, och jag blir uppriktigt berörd!

Men jag hade önskat mig den lite mera naken, inte så mycket Hollywood. De ihärdiga stråkarna i känslomässiga partier, irriterar. Syskonens glada skratt på slutet, känns som att de förtränger det smärtsamma, på samma sätt som deras socialt störda far en gång gjorde.

Regissören och en av manusförfattarna, Destin Daniel Cretton, är bördig från Hawaii och mest känd för sin kortfilm Short Term 12, som vann pris för bästa kortfilm bl.a. vid Sundance Film Festival 2009 och Hamburg Film Festival 2013.

Filmen får tre starka filmögon.
2017-09-27

Maria Wolff Gripfelt