Sleight

Förutsägbart action-drama med inslag av fantasy

Regi: J.D. Dillard

Manus: J.D. Dillard, Alex Theurer

I rollerna: Jacob Latimor, Seychelle Gabriel, Dulé hill, Storm Reid m.fl.

Genre: Action, drama, sci-fi

Speltid: 89 min.

Ålder: 11 år i vuxens sällskap, annars 15 år

Svensk biopremiär: 8 september 2017

Distributör: UIP

I filmens ingress slås en telefonsvarare på. En röst beklagar sorgen efter en kvinna som dött. Den kanske 16–17-årige huvudpersonen och hans lillasyster är nu ensamma i världen. Jacob Latimore i rollen som den unge mannen Bo, får tittaren att ställa sig på hans sida, vad som än händer. Bo är vacker, vänlig och har ett mycket ömsint förhållande till sin syster.

Bo´s passion är magikerns. Han gör succé på Los Angeles gator med sin kortlek och även med hjälp av andra, märkligare trick, beroende av elektronik inopererad i armen, visar det sig. Men inkomsterna därifrån räcker inte till; Bo är också knarklangare. Han tänker att han gott kan sälja lite knark till folk som vill festa.

Naturligtvis – och detta känns väldigt förutsägbart! – håller det inte. Bo´s uppdragsgivare knyter honom allt hårdare till sig och Bo blir inblandad i fruktansvärda, våldsamma uppgörelser. Men historien slutar så märkvärdigt bra.

Filmen känns, trots sitt tragiska tema och trots det grepp den ibland faktiskt har om tittaren, lite ”gullig”, som att regissören och manusförfattaren (Justin Dillard, i bägge fallen) är en stor romantiker. De utomordentligt begåvade syskonen (bara tragiskt och så gott som oförklarligt lämnade åt sitt öde), den bekymrade grannen som alltid ställer upp och den självuppoffrande flickvännen – allt detta är romantik på sämre operettnivå.

Dessutom upplöses den hemska mardrömmen med hjälp av Bo´s elektroniska trick, dock rejält förstärkt med diverse fysikaliska knep. Dramat blir plötsligt ett slags fantasy-bagatell, men inte riktigt vare sig det ena eller det andra.

Filmen hade premiär i USA 2016. Justin Dillard har även regisserat och manusförfattat bl.a. komedin Judy Goose, från 2007 och har en ny film på gång i år, kallad Sweetheart.

Jag ger Sleight två filmögon, av fem möjliga.
2017-09-06

Maria Wolff Gripfelt