Logan Lucky

En bra action med spänning, humor och häftiga karaktärer

Regi: Steven Soderbergh

Manus: Rebecca Blunt

I rollerna: Daniel Craig, Channing Tatum, Adam Driver, Riley Keough, Seth MacFarlane, Katie Holmes, Hilary Swank m. fl.

Genre: Komedi, brott, drama

Land: USA

Ålder: från 15 år

Svensk biopremiär: 25 augusti 2017

Distributör: Scanbox Entertainment

De otursförföljda bröderna Jimmy Logan (Channing Tatum) och Clyde Logan (Adam Driver) bestämmer sig för att genomföra den ultimata kuppen under en av de största NASCAR-tävlingarna: det legendariska Coca Cola 600-racet på den världsberömda Charlotte Motor Speedway i North Carolina. Har man de rätta kumpanerna, som sprängexperten Joe Bang (Daniel Graig), och man är smart nog och nerverna hålls i styr, så ska ingenting kunna gå fel.

Den Oscarbelönade regissören Steven Soderbergh, född 1963, bakom bland annat Ocean’s-triologin, Ocean´s Eleven 2001, Ocean´s Twelve, 2004 och Ocean´s Thirteen 2007och Magic Mike 2012 samt fyrfaldiga Oscarsvinnaren Traffic 2000, är nu tillbaka med en ny kuppfilm, Logan Lucky. I den stjärnspäckade rollistan ser vi också Riley Keough, Seth McFarlane, Katie Holmes, Hilary Swank, Brian Gleeson och Jack Quaid.  Dessutom har sex av verklighetens NASCAR-stjärnor cameo-roller av oväntad art: Kyle Busch, Carl Edwards, Joey Logano, Brad Keselowski, Kyle Larson och Ryan Blaney.

Steven Soderbergh, som hade tänkt pensionera sig, men tar nu med sig konceptet från Ocean´s-filmerna till denna högoktaniga action. Rollkaraktärerna är kanske inte lika slipade, utan mera typ råbarkade ”bonnläppar”, men som vill lyckas med det stora rånet. Trots lite oslipade attityder kan man ändå känna sympati för dem eller kanske just därför.

Filmen byggs upp snyggt och i början får vi följa karaktärerna en och en för att se och lära känna dem. Jimmy Logan (Channing Tatum) är den före detta fotbollsstjärnan som är på dekis och har en förkärlek för John Denver-låtar, men älskar sin dotter över allting. Så har vi Clyde Adam (Clyde Logan) Jimmys bartenderbroder som är ett stort ”fan” av Irak kriget. Och sist men inte minst Daniel Craig som den råbarkade brottslingen Joe Bang och som har en förkärlek för kokta ägg. Detta toppat med tvåfaldiga Oscarsvinnaren Hilary Swank som spelar agenten Sarah Grayson. Lägger man sedan till ”teddybjörnskillen” Seth MacFarlane, som Oscarsnominerades för just filmen Ted 2012, så är det som upplagt för en bra action med humor, spänning, snabba bilar och sylvassa, sarkastiska kommentarer i tvära kast.

Daniel Craig är storslagen i rollen som Joe Bank och breddar här sin repertoar från den stenhårda Bond imagen till en humoristisk och lite osmidig kille, lätt att ta till sig. Annars kan jag tycka att Channing Tatum är lite överskattad, men här gör han en gedigen och bra rollkaraktär som Jimmy Logan.

En häftig action med humor och spänning i tuffa miljöer och med coola karaktärer, snyggt filmad och bra spelat och regisserat.

Jag ger Logan Lucky tre starka filmögon av fem.
2017-08-10

Gabriel Hållberg