Kedi

Ett imponerande och kärleksfullt porträtt av Istanbuls katter och stadens invånare

Regi: Ceyda Torun

Medverkande: Bülent Üstün

Genre: Dokumentär

Speltid: 79 min.

Land: Turkiet

Svensk biopremiär: 4 augusti 2017

Distributör: Lucky Dogs

Hundratusentals katter vandrar fritt omkring i storstaden Istanbul, och i tusentals år har det gått in och ut ur människors liv och bidragit till det som gör denna stad så enastående. Här har katter alltid haft en speciell betydelse som rådgivare och bärare av lycka för stadens invånare. Katterna skänker glädje och mening till de personer som de själva valt att dela sin tid med.

Den hyllade turkiska dokumentären Kedi är en förtrollande film i regi av Ceyda Torun. Den fångar upp olika kattpersonligheter och människorna som är i dess närhet och tar hand om dem.

För människor som är intresserade av hur Istanbul och politiken bakom katterna som lever på gatan, så erbjuder Kedi en hel del information om det. Det Ceyda Torun skapar är ett kollektivt porträtt som är mycket elegant och enkelt att ta till sig.

Det är ett mycket elegant och estetiskt porträtt av katterna som lever på gatan. Regissören fördjupar och visar att det finns mer än den bilden Hollywood ger av sina filmkatter. På samma sätt är det med katter på Youtube, där inslagen om dem blir beroendeframkallande attraktioner. Men både Hollywood och delvis även Youtube ger oss klichéer, stereotyper, som lätt blir missuppfattningar av hur verkliga kattvänner verkligen tar hand om sina katter.

Filmen ger sympatiska skildringar av katter i Istanbul i sju olika berättelser, specifika men ändå sammankopplade, och visar att stadens katter är en viktig del av livet på Istanbuls gator och en slags integrerad själ av dem.

Fokus är på katterna, men det som tar dokumentären till en högre nivå är att den också porträtterar Istanbul som samhälle. Regissören lyckas fånga en känsla av livet i Istanbul, dess mångfald, skönhet, vattenfontäner, butiker och framförallt folket i staden. Det lämnas egentligen ingen förklaring till varför det finns så många katter i Istanbul, men det behövs inte heller.

Det politiska läget i Turkiet berörs i filmen på ett par punkter. Ett exempel är en intervju med en kvinna som påtalar hur svårt det är att vara kvinna i Turkiet. Det som hjälper henne är faktiskt katterna i närområdet som, enligt henne, påminner om hur det är att vara feminin. Det finns en oro över att gamla stadsdelar får ge vika för höga moderna byggnader. I det ligger det också en oro hos invånarna i Istanbul för just katterna och vart de ska ta vägen.

Det kan vara en hjärtlös värld som skildras, men i Toruns kärleksfulla porträtt inger ändå hopp hos invånarna i Istanbul med deras kärlek till dess katter. En scen är väldigt scen för den kärlek invånarna känner för katterna, är när en restaurangägare har en dricksburk där dricksen går till att betala veterinärbesök för de katter som hänger ute på gatan.

Kedi är Ceyda Turans regidebut och under 79 minuter lyckas hen presentera ett kärleksbrev till stadens katter och även stadens invånare, som berör och imponerar mig som åskådare. Filmen Kedi övertygar på ett personligt sätt och breddar sitt innehåll genom att fånga upp aktuella och intressanta ämnen i en stad som man kanske ofta förknippar med mycket mera än kärlek. Ceyda Turan vann juryns pris vid Sidewalk Film Festival 2016 för sin regi av Kedi .

Kedi
får fyra av fem filmögon.
2017-07-10

Niklas Kristiansen24 årig filmnörd som kandiderat i filmvetenskap och håller på att ta masters i bibliotek och filmvetenskap. Jobbar med en långfilm och skriver ständigt på manus. Ofta på resande fot.