Fannys flykt

Ingen barnfilm men barnens film

Originaltitel: Le voyage de Fanny

Regi: Lola Doillon

Manus: Lola Doillon, Anne Peyrégne, efter bok av Fanny Ben-Ami

I rollerna: Cecile De France, Léonie Souchaud, Fantine Harduin, Juliane Lepoureau m. fl. 

Genre: Drama

Ålder: från 11 år

Land: Frankrike

Speltid: 94 min.

Svensk biopremiär: 7 juli 2017

Distributör: Lucky Dogs

Året är 1943 och Frankrike är ockuperat av tyska trupper. Föräldrarna till trettonåriga Fanny skickar iväg henne och hennes lillasyster, av säkerhetsskäl, till ett barnhem för judiska barn. När nazisterna närmar sig organiserar barnhemmets personal en flytt av barnen över till den schweiziska sidan av gränsen. Fanny och hennes syster är bland de elva barn som evakueras, men flykten går inte som planerat och nazisterna tar barnen till fånga och låser in dem. Barnen blir desperata och förstår att deras liv hänger på en skör tråd. Med mod och list lyckas de fly från nazisterna och beger sig ensamma iväg på en strapatsrik flykt i bergen till säkerheten i det krigsneutrala Schweiz.

Filmens tema kan anses vara lika aktuell nu som när den utspelar sig. Barn och anhöriga är även idag på flykt från omöjliga levnadsvillkor och kanske också förföljelse. Fannys flykt bygger på Fanny Ben-Amis bok med samma titel och även den är baserad på en sann historia, vilket gör filmen ännu intressantare.

Fanny, som spelas av Léonie Souchaud, född 2002, blir i filmen något av en ledare för barnen och ungdomarna som flyr från Frankrike undan nazisterna. De är spännande att följa deras flykt när de springer genom skogar och även lyckas åka tåg. När de kommer till städer, får Fanny de andra att spela lite teater, så att ingen ska avslöja dem som flyktingar.

”Visa aldrig att ni är rädda”, säger Fanny, som genom filmens gång visar ett mod, som kanske inte alltid en vuxen skulle klara utan vapen eller beredd på närkamp.

Ibland glömmer jag att det är barn som spelar, vilket gör filmen ännu mer fantastisk. Jag tror mig aldrig ha sett så otroligt bra skådespelarinsatser av barn och filmen borde bli en bra förebild för andra filmmakare i filmer med barnskådespelare.

Filmen är både spännande, sorglig och kärleksfullt berättad. Den visar hur fruktansvärt situationen var för judar och hur vuxna tvingades ge sina barn ansvar för sina liv, när de inte längre kunde skydda dem. Filmen skildrar den inneboende styrka som även barn kan ha i krisläge.

Regissören Lola Doillon har förmodligen en speciell känsla för barn och förmåga att regissera just barn. Hon vann pris vid Hamburg Film Festival 2016 för sin insats. Filmen vann Audience Award vid Philadelphia Jewish Film Festial 2017. Filmfotot av Pierre Cottereau är mycket fint, något av den blandning av grått och färg som livet antagligen tedde sig då. Kostymerna är välgjorda/välvalda och en extra guldstjärna till Ophélie Gelber och Sebastian Moradeiellos, som har castat alla barn. De båda har gjort ett utmärkt arbete.

Fanny spelas förträffligt av Léonie Souchaud och det är med all sannolikhet inte sista gången vi ser henne på bioduken. Idag är hon 15 år och vi får hoppas, att hennes intresse för att bli skådespelare håller i sig.

Grattis till filmmakarna med fyra starka filmögon av fem från mig.
2017-07-09

Tina Leijonberg