Spider-Man: Homecoming

Nye Spider-Man fångar publiken i sitt nät

Regi: Jon Watts

Manus: Jonathan Goldstein, John Francis Daley m. fl.

I rollerna: Tom Halland, Michael Keaton, Robert Downey Jr m. fl.

Genre: Action, äventyr, sci-fi

Ålder: från 11 år

Speltid: 133 min.

Svensk biopremiär: 5 juli 2017

Distributör: Sony Pictures

Spider-Man är tillbaka! Marvel släpper flera storfilmer de närmaste åren om sina tecknade superhjältar och nu är det Peter Parker den spindelbitna föräldralösa pojkens tur att åter få titelrollen. Eftersom Marvel har gett ut och påbörjat flera både filmer och tv-serier finns det till och med kartor över i vilken ordning man helst ska tillgodogöra sig detta superhjältarnas universum. Kanske inte så konstigt när flera av superhjältarna är med gemensamt i Avengersfilmerna och dessutom dyker upp i varandras filmer. Sony Pictures del i det hela är en komplicerad historia som jag avstår från att bli för intrasslad i, men det är en ytterligare dimension att fördjupa sig i för de hängivnaste fantasterna.

Den nya Spindelmannen som han ofta kallas i Sverige, spelas av den talangfulle unge skådespelaren Tom Holland, och det är en roll som han även gjorde i filmen Captain America: Civil War (2016). Captain America som även är med i den här filmen och spelas av Chris Evans sedan flera år tillbaka som vanligt. Här flankeras han av den välkända Robert Downey Jr. som spelar affärsmannen Tony Stark, Ironmans alias, som Peter har börjat sin praktik hos. Något som enligt fastern May Parker (Marisa Tomei), kanske inte är så bra då Peter verkar bli väldigt sliten och stressad av att göra både det och gå i skolan.

Peter är förälskad i den både smarta och vackra Liz (Laura Harrier), som för mig är en relativt okänd skådespelare fram till den här rollen. Zendaya Coleman, som spelar den lite udda karaktären Michelle, är förutom skådespelare även sångerska och dansare. Hon nådde en bred yngre publik genom tv-serierna Shake it up (2010-2013) och K.C Hemlig agent (2015-) där hon spelar huvudrollen som K.C. Cooper, en roll hon blivit prisbelönt för.

Tom Holland är för övrigt både dansare och gymnast. Något som han hade stor fördel av när han slogs om rollen. I sin videoaudition gjorde han olika volter för att visa sin lämplighet att spela den viga superhjälten, vilket uppenbarligen gick hem!

Nämnas bör även Michael Keaton som känns som klippt och skuren för sin karaktär som Adrian Toomes. Detta trots att man hoppas på att han ska bli ordentligt vingklippt när hans mindre charmerande sidor framträder.

Här får publiken action, skratt och en efterlängtad början på en ny serie filmer om en av de mest älskade superhjältarna. Självklart är allt snyggt paketerat med häftiga tekniska detaljer och bombastiska strider. Som något av en actionkomedi i superhjältegenren i kombination med highshool genren får filmen därför fyra lätt invävda spindelbitna ögon.
2017-07-05

Ylva Pettersson