Transformers: The last Knight

Bra och välgjort i sin genre och med spännande tvister på hjälterollen

Regi: Michael Bay 

Manus: Art Marcum, Matt Holloway m. fl.

Skådespelare: Mark Wahlberg, Anthony Hopkins, Josh Duhmael, Laura Haddock, Isabela Moner m. fl.

Genre: Action, äventyr, Sci-Fi 

Speltid: 149 min. 

Svensk biopremiär: lördag 24 juni 2017

Distributör: UIP

Som närmare 40-åring fascineras jag av dessa storslagna blockbusters hjältefilmer som bland andra Transformers-filmerna kan rubriceras som. På samma sätt ser jag fram emot Justice League och nya Star Wars: The Last Jedi, som båda gör release senare i år 2017, liksom en massa andra hjältefilmer, som pumpar igång ens adrenalin.

Jag tror, att vi behöver den här typen av film med en eller flera tydliga skurkar och en lika tydlig hjälte. Vi söker sagan, en förenklad och polariserad värd, där vi kan speglar vår egen verklighet och hoppas på det godas seger, trots allt. Det är väl därför, som skurk/hjälte-fiktion är den kanske mest producerade genren i filmhistoriens populära blockbusterns.

Men så händer det, att den typiske hjälten i stället tar på sig skurkens rock och än värre, passar in i den som ett par åtsittande nya Adidas sneakers. Då vänds vår värld vår värld upp och ner för en stund. Vem ska man heja på och förlita sig till? Vem eller vad ska ställa den förvirrande världen på rätt köl igen?

Det är just den frågan som Michael Bay stället oss i hans 5:e film om de lastbilskörande hjältarna som vi som 70-talister älskade och ville att våra fäder skulle införskaffa en sådan truck, som alltid är cool och ger valuta för pengarna.

Så klart är Transformers: The Last Knight en bra film, speciellt för att en viss herr Shia LaBeouf från några tidigare Transformersfilmer verkar borta och ersatt av en mera testosteronfylld Mark Wahlberg, som jag anser är en lite mera trovärdig hjältetyp. Positivt är också, att vackra Megan Fox, också från några Transformersfilmer, inte tagits med av regissören Michael Bay. Man hans bolag här ändå kvar tron på att det visuellt sexistiska tillför marknadsvärdet för filmens bolag. Men oavsett leading lady eller inte så kan det bli för mycket med poserande brudar. Och glädjande är, matt i denna film får vi se aerodynamiken i striderna som vi fans vill ha, så denna film tycker jag är den näst bästa i franchisen. Den som ligger före, tycker jag, är Transformers: Age of Extincion från 2014.

Mark Wahlberg har gått från att vara popsjungande tjejidol till fullt etablerad och respekterad skådespelare och har som sådan levererarat utmärkt i många år nu inom sina genrer. Men han kan inte toppa allas vår ”favoritkannibal Dr Lecter” alias Mr. Anthony Hopkins, som spelar Sir Edmund Burton i filmen och med den rollen bevisar att gammal är äldst.

Filmen är bra och välgjord. Det märks att regissören Michael Bay den här gången fått mera tid på sig att göra filmen. Men filmen har några osedvanliga och spännande tvister som ställer vår världsbild på kant, men som går hårt ut håller i över två timmar.

Det blir tre starka filmögon av fem.
2017-06-21

Gabriel Hållberg