The Mummy

Sämre remake av tidigare Mumiefilmer som drunknar i ett hopklipp av vinjetter, trots Tom Cruises dyra leende charm

Regi: Alex Kurtzman

Manus: David Koepp, Christopher McQuarrie m. fl.

I rollerna: Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis m. fl.

Genre: Action, äventyr, fantasi

Speltid: 110 min.

Ålder: från 15 år

Svensk biopremiär: 9 juni 2017

Distributör: Universal Pictures

I denna nya version av Mumien ser vi Tom Cruise i rollen som Nick. En soldat och antiktjuv som tillsammans med sin partner Chris (Jake Johnson) upptäcker en uråldrig egyptisk grav i Irak. Med Hjälp av Annabella Wallis karaktär Jenny, bestämmer de sig för att föra det de hittat tillbaka till London, men de räknade inte med att, av misstag, väcka den uråldriga prinsessan Ahmanet (Sofia Boutella).

Detta är alltså den första filmen i en lång rad monsterfilmer som Universal studios har döpt till “The Dark Universe”. Universal Pictures vill nämligen försöka följa Marvels mall här och bygga ett stort nät av filmer och karaktärer som alla hör ihop på olika sätt och en dag kommer att mötas, ungefär som Avengers. Johnny Depp har redan blivit satt att spela “The Invisible man” och Javier Bardem kommer att spela “Frankensteins monster” i uppkommande filmer. ”Bride of Frankenstein” kommer att bli nästa film med release satt till 2019.

Tyvärr så känns det som att Universal Pictures varit lite för ivriga att bygga ett filmuniversum och inte på att göra en bra film. Långa delar av filmen består utav Russell Crowe som här spelar Dr. Henry Jekyll, (vi känner nog alla igen det namnet) där han bara förklarar för Nick om alla monster som finns och hur hans organisation “The Prodigium” (som väldigt mycket liknar Marvels, S.H.I.E.l.D) jobbar mot att försvara världen från ondska. Detta tillför ingenting till handlingen i ”The Mummy” som mest känns som en eftertanke.

Men vi är här för att se Mumien, så frågan är, är själva Mumien bra? Ja, det tycker jag faktiskt. Sofia Boutella gör ett bra jobb här; eller ett så bra jobb som hon kan med tanke på att hon inte har mycket mer att göra än att se läskig ut och väsa repliker på egyptiska.

Det finns många bra scener i filmen, en flygplanskrasch som är grymt bra gjord och spännande. Flera av de mer intima skräckscenerna är riktigt bra, men de är för få och för långt mellan dem. Man får känslan av att filmskaparna inte riktigt vet vad för sorts film de ville göra. Filmen hoppar mellan att försöka vara rolig, spännande, läskig och ingen av övergångarna känns naturliga. Istället för att kännas som en film känns det som små ihopklippta vinjetter. Det kan ha att göra med att fyra olika personer står som manusförfattare och alla hade olika idéer om hur filmen skulle vara.

”The Mummy” känns mera som en sämre remake av ”The Mummy” från 1999 med Brendan Fraiser än en ny version av originalet från 1930. Tyvärr så kan inte ens Tom Cruise charm och perfekta leende (som förmodligen kostade skjortan) rädda den här Mumien från att begravas under vikten av allt de försöker trycka in här för att starta en serie.

Jag ger ”The Mummy” två av fem filmögon.
2017-06-09

Fredrik Alfredsson