Superswede

Utmärkt doku och porträtt av legendariske formel 1-föraren Ronnie Peterson

Regissör: Henrik Jansson-Schweizer

Manus: Morgan Jensen

Genre: Dokumentär

Medverkande: Ronnie Peterson, Niki Lauda, Jackie Stewart, Mario Andretti m. fl.

Musik: Matti Bye

Filmfoto: Carl P. Rasmussen, Carl-Mikael Ström

Språk: svenska

Svensk biopremiär: 16 augusti 2017

Distributör: NonStop Entertainment

Den nya dokumentären om formel 1-föraren Ronnie Peterson inleds med att hans dotter försöker komma ihåg hur hennes avlidna pappa var som person. Vad som präglar dokumentären är just hur Ronnie Peterson satte sin prägel på motorsporten formel 1 och hur han var som idrottsman och person.

Namnen är stora, Formel1-legender som Niki Lauda, Jackie Stewart, och Petersons stallkamrat under den sista tiden, Mario Andretti, ställer alla upp på intervjuer för att ge sin bild av the ”Superswede” Ronnie Peterson. Den bilden som förmedlas genom dokumentären är hur populär och generös Ronnie var, en av de mest godhjärtade inom sporten någonsin.

Vi får följa Ronnies resa från gokart i sydöstra Örebro i stadsdelen Almby till Grand Prix i Monaco. Det är en resa och ett idrottsliv som känns väldigt naturligt. Pappan Bengt hade tidigt ett intresse för bilar och ville, innan depressionen slog till, att utbilda sig till ingenjör. Tillsammans med Ronnie bygger de bilar och når snabbt framgångar tillsammans.

Dokumentären nuddar också stundtals på kritiken av den tidens Formel 1-bilar, som var osäkra. Varje lopp  innebar en risk på 2 tredjedelar att dö. Det är ett intressant ämne som också har återgetts i filmen Rush från 2013 i regi av Ron Howard och med Daniel Brühl, Chris Hemsworth, Olivia Wilde m. fl.

Henrik Jansson-Schweizer står för regin i den här filmen, som träffar allt som oftast rätt. Även om man innan har en mindre kunskap om Ronnie Peterson. så lyckas Superswede engagera och fånga Ronnie Petersons storhet. Man avslutar storstilat och påminner åskådarna och alla fans om att Ronnies minne lever vidare, med en hyllningstävling i hemstaden Örebro.

Superswede
får fyra av fem filmögon.
2017-05-17

Niklas Kristiansen24 årig filmnörd som kandiderat i filmvetenskap och håller på att ta masters i bibliotek och filmvetenskap. Jobbar med en långfilm och skriver ständigt på manus. Ofta på resande fot.