The Circle

Tråkigt filmdrama med svaga insatser från ensemblen och med osäker regi och slarvig klippning

Regi: James Ponsoldt

Manus: James Ponsoldt, baserad på roman av Dave Eggers

Medverkande: Tom Hanks, Emma Watson, John Boyega, Karen Gillan, Bill Paxton m.fl.

Genre: Drama, Sci-Fi, thriller

Språk: engelska 

Längd: 109 min.

Svensk biopremär: 5 maj 2017

Distributör: Noble Entertainment

När Mae Holland (Emma Watson) blir anställd på The Circle, världens mest framgångsrika internetbolag, tycker hon att hon fått sitt livs bästa jobb. The Circle länkar ihop användarnas personliga emails, sociala medier, bank och inköp med deras universella operativsystem och skapar en online-identitet och en ny transparant era. Mae blir ansiktet utåt och dess taleskvinna, men snart börjar hon förstå vidden av företagets ambitioner och konsekvenserna av deras tjänster.

Filmen har definitivt tagit inspiration från boken 1984 av George Orwell om ett totalitärt samhälle där alla är under övervakning. Trots sina relevanta idéer och imponerande skådespelarensemble bestående av Emma Watson, Tom Hanks, John Boyega, Karen Gillan och Patton Oswalt, så lyckas ändå inte The Circle imponera.

The Circle kan vara den en av de mest visuellt tråkiga filmerna jag har sett på mycket länge. För att visa att det här utspelar sig någon gång i en nära framtid, så har allt på The Circle fått en lätt Sci-fi design, där allt är enfärgat och väldigt sterilt. Sedan det faktum att det ser ut som om de har lagt ett instagram filter över hela filmen gör inte saken mycket bättre.

Vi vet alla att Tom Hanks är en av vår tids bästa skådespelare, och även om han inte är dålig här heller, så är han väldigt fel-castad som filmens “bad guy”, dock så är han bara med i kanske fyra scener totalt. Här spelar han Bailey, som är vd och spokesperson för The Circle. Hanks gör sin bästa Steve Jobs imitering när han står inför ett hav av unga anställda och presenterar företagets nya produkt, SeeChange. Den är en minikamera som ska sättas upp över hela världen för att övervaka alla 24/7. “Knowing is good, knowing everything is better!” säger han.

Det blir på Emma Watsons axlar som filmen vilar, men tyvärr så har hennes karaktär Mae ingen personlighet alls. All den karisma och charm Emma gav till Hermione i Harry Potter-filmerna, är som bortblåst här. Under filmens gång blir det allt svårare att hitta någon anledning att bry sig om hennes rollkaraktär och vad som händer den.

The Circle är skyldig till en av de största synderna en film kan begå: Den är riktigt tråkig, med mediokra till dåliga insatser från hela ensemblen, osäker regi från James Ponsoldt, och slarvig klippning. Den gör att The Circle är en film jag rekommenderar att hålla sig ifrån.

Jag ger filmen ett filmöga av fem.
2017-05-06

Fredrik Alfredsson