Get Out

Bra regidebut av Jordan Peele med en vansinnigt smart nagelbitare med utmärkta insatser av ensemblen

Regi och manus: Jordan Peele

I rollerna: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Withjord, Caleb Landry Jones, Marcus Hendersson m. fl.

Genre: Skräck, mystik

Speltid: 104 min.

Ålder: 11 år i vuxens sällskap, annars 15 år

Land: USA

Svensk biopremiär: 19 april 2017

Distributör: Universal Pictures International

En svart man Chris Washington (Daniel Kaluuya) ska åka med sin vita flickvän Rose (Allison Williams) för att hälsa på hennes familj ute i förorten. Chris inser snart att allt inte riktigt är som det ska vara med familjen, som beter sig väldigt konstigt runt honom. Snart lär sig Chris, att flera andra svarta personer mystiskt har försvunnit i området.

Jordan Peele, ena halvan utav komikerduon bakom bland annat den enormt framgångsrika sketch Tv-serien Key and Peele (2012–2015) gör här sin regidebut med Get Out, en satirisk skräck/komedi/thriller om rasrelationer mellan svarta och vita och framför allt, rasparanoia.

Chris är en ung aspirerande fotograf som åker med flickvännen Rose till hennes familj ute i en avskild förort. Chris oroar sig för att familjen inte ska acceptera honom efter som att han är en svart man, men Rose försäkrar honom om att allt är lugnt och att hennes familj är så liberala som det bara går att bli. “My dad would have voted for Obama a third time if he could!” säger hon bestämt. “Hey ma man! How long has this..this thaang been going on?” säger fadern (Bradley Whitford) till Chris så fort han kliver innanför dörren.

Det är här man börjar känna sig smått obekväm i biostolen och detta fortsätter under större delen utav filmen. Jag själv, som har afrikanskt ursprung, kan känna igen mig i Chris obehagliga situation, när han lämnas ensam med en grupp äldre vita människor, som alla känner att det måste lägga en onödig kommentar om hans etnicitet. De intensiva och obekväma stunderna bryts upp då och då av Chris kompis Rob (LilRel Howery) som levererar alla skratt i filmen, vilket är väldigt välkommet för filmen hade kunnat bli väldigt jobbig att titta på, om det bara var superseriöst rakt igenom.

Get Out är en fantastiskt suspenseful, intelligent nagelbitare med vansinnigt bra insatser av hela ensemblen, speciellt Bradley Whitford som Dean Armitage och Catherine Keener som Missy Armitage, där båda ligger på topp här. Allt detta ackompanjeras av ett fantastiskt snyggt filmfoto av Toby Olivier och effektiv musik av Michael Abels.

Jordan Peele gör här en av de bästa regissörs debuterna jag någonsin har sett och ser väldigt mycket fram emot vad han ska göra härnäst. Get Out får en att skratta, tänka och sitta på ”the edge of your seat” igenom hela filmen.
Jag ger Get Out fyra av fem filmögon.
2017-04-14

Fredrik Alfredsson