The Fate of the Furious

Is, metaller och atombränsle nerkört i en mixer på högsta hastigheten 

Regi: F. Gary Gray

Manus: Chris Morgan efter karaktärer av Gary Scott Thompson

I rollerna: Vin Diesel, Jason Statham, Dwayne Johnson m. fl.

Genre: Action, brott, thriller

Land: USA

Ålder: från 15 år

Speltid: 136 min.

Svensk biopremiär: 12 april 2017

Distributör: United International Pictures

Snyggt filmad, snabba bilar och underhållande i häftiga miljöer är den 8:e uppföljaren av Fast and Furious (2001). Härligt färgstarka bilder på sandstränder, charmiga gamla amerikanarbilar och kvinnor i kläder som visar väldigt mycket solkysst hud till ett sexigt club soundtrack, så kickstartar filmen som sedan fortsätter att accelerera.

Doms (Vin Diesel) och Lettys (Michelle Rodriguez) smekmånad börjar väldigt kärleksfullt på Kuba. Sedan dyker en orm i paradiset upp i form av den vackra superintelligenta och hjärtlösa hackaren Cipher (Charlize Theron).

Självklart saknas Brian O´Connor (Paul Walker) som tyvärr avled efter en bilkrasch år 2013, som skedde under den pågående inspelningen av den förra filmen Furious 7 (2015). Den filmen fick därför färdigställas med hjälp av olika tekniker och inhopp av bland annat hans bröder Caleb och Cody.

Det saknas ett vettigt manus och själ i The Fate of the Furious. Även om det finns flera sockersöta och känslomässiga scener, så ger de ingen tyngd åt filmens handling.

De hinner alltid förklara situationerna för biopubliken med vitsiga kommentarer och de munhuggs i de mest kaotiska situationer. Det är ändå en del av det publikfriande konceptet. För att först ha varit en film om street-racing är det nu något av en kombination av handling och karaktärer från olika filmer från Mission Impossible, Oceans Eleven, James Bond och Hulken som ska rädda världen från den ondskefulla Cipher. Vilket här visserligen ska göras med hjälp av snabba och häftiga fordon, som lyxiga Bentleys och en skrikorange Lamborghini med tungt artilleri, så häftiga bilscener saknas inte.

Vi har även fått lite nytt ögongodis i form av Mr. Nobodys (Kurt Rusell) agentkollega, den nye och orutinerade skämtsamt kallad Little Nobody som spelas av Scott Eastwood.  När film nummer 9 kommer, är det väldigt upplagt för att hans karaktär kommer att både tuffa till sig rejält och få mer kameratid. Allt för att tillfredsställa de som föredrog den söta Paul Walkers ljusa ögon och mer senigt sexiga kropp än till exempel Dwayne ”The Rock” Johnson som spelar Hobb med enorma muskler eller den mer brutale kåkfararen Deckard (Jason Statham).

Is, metaller och atombränsle nerkört i en mixer på högsta hastigheten. Vissa scener är riktigt maffiga och det har inte sparats på specialeffekterna. Som underhållning i actionkomedi och kategorin underhållningsvåld, så fyller filmen sin funktion, trots att den knappast kommer att ge några bestående intryck. Möjligtvis en lite fadd eftersmak när jag tänker på vad som kunde ha åstadkommits med den här budgeten och flera bra skådespelare, som Helen Mirren, Charlize Theron och Jason Statham. Det ger The Fate of the Furious tre till bristningsgränsen intrycksfyllda filmögon av fem.
2017-04-11

Ylva Pettersson