Ghost in the Shell

Visuellt snygg och klart sevärd, en lyckad adaption från originalet, men vissa frågor i storyn blir obesvarade

Regi: Rubert Sanders

Manus: Masamune Shirow

Medverkande: Scarlett Johansson, Takeshi Kitano, Michael Wincott, Michael Pitt, Juliette Binoche, Pilo Asbaek m fl.

Genre: Action, brott, drama

Speltid: 106 min.

Ålder: från 7 år i vuxens sällskap (annars 11 år)

Svensk biopremiär: 31 mars 2017

Distributör: Paramount Pictures International

”Ghost in the Shell” följer Major, en elitsoldat till hälften människa, till hälften robot. Major leder specialstyrkan Section 9, med uppdraget att sätta stopp för de allra värsta brottslingarna och extremisterna. Nu ställs de mot en fiende vars enda mål är att hindra Hanka Robotics teknologiska framsteg.

Scarlett Johansson tar sig an rollen som Major i Sci-fi filmen ”Ghost In The Shell”. Filmen hämtades 1996 in till Hollywood och gjordes om till animerad film.  Den var från början en anime och mangaserie skapad av Shirow Masamune.

Filmen utspelar sig i framtiden, där robotutvecklingen kommit långt och man jobbar ständigt för att utveckla nya typer. Ett företag vid namn Hanka Robotics leder utvecklingen inom robotbranschen och har lyckats genomföra den allra första transplantationen av ett mänskligt sinne och själ till ett robotskal. Major och hennes partner Batou (Spelad utav Danska Pilou Asbæk) bildar arbetsgruppen Section 9 som ska förebygga terror och de har fria händer när det gäller att straffa terrorister. Under ett uppdrag kommer de båda över en hackare vid namn Kuze, (Micheal Pitt) som dödar en av de anställda vid robotföretaget. Jakten på mördaren siktar på att ställa honom till svars, men ju längre filmen går ju mer av dilemman blir det för Major. Hon börjar ifrågasätta sitt ursprung och sina mänskliga rötter.

”Ghost In The Shell” påminner delvis om ”Blade Runner” från 1982 (Regisserad av Ridley Scott) eller ”The Matrix” från 1999 (Bröderna Wachowski). Tematiken är liknande, skillnaden och filmens styrka ligger i det visuella. Men för en film med 110 miljoner dollar i budget kunde man ändå väntat sig lite mera. Man lyckas bra med att skapa en framtida stad med bland annat holografisk reklam som pågår ständigt under filmens 106 min. Actionscenerna är som hämtade ur en Hollywoodfilm. Man använder sig nästan uteslutande av en medium-bild och gör snabba klipp däremellan.

Filmens problem blir tydliga i tredje akten, då det blir ovisst om vad filmen vill säga till oss åskådare och hur dramat ska gå framåt. Vi vill också veta mera hur Major var som människa en gång, innan hon blev krigsrobot. Filmen har en del fina poänger, men det stannar på ytan när det gäller Majors identitet. Det kändes inledningsvis som att vi som publik ska skapa oss en egen uppfattning vad och var det onda i berättelsen är. Men storyn ger ingen förklaring, utan vi tvingas drar förhastade och kanske felaktiga slutsatser.

Det som gör filmen till en fantastisk bioupplevelse och sevärd actionfilm är det visuella. Ett framtida New Port City har skapats i filmen, som påminner om Tokyo, men känns mera äkta och inbjudande.

Som varande en adaption av originalet, så har man lyckats bibehålla och översätta ursprungsprodukten till filmduken på ett bra sätt. Man har skapat en egen version som är rätt säregen, kanske inte är helt perfekt, men ändå nöjsam och underhållande och klart sevärd.

Jag ger den tre filmögon utav fem.
2017-03-30

Niklas Kristiansen24 årig filmnörd som kandiderat i filmvetenskap och håller på att ta masters i bibliotek och filmvetenskap. Jobbar med en långfilm och skriver ständigt på manus. Ofta på resande fot.