The Founder

Ett starkt porträtt av karriäristen Ray Kroc och intressant om hamburgarens framgångssaga

Regi: John Lee Hancock

Manus: Robert D. Siegel

Medverkande: Michael Keaton, Linda Cardellini, Patrick Wilson, Nick Offerman, Laura Dern, John Carroll Lynch, B.J. Novak m. fl.

Genre: biografi, drama, historia

Speltid: 115 min.

Land: USA

Ålder: från 11 år

Svensk biopremiär: 7 april 2017

Distributör: Noble Entertainment

I centrum av ”The Founder” står Ray Kroc (Michael Keaton). Kroc framstår inte som en karaktär som ska sälja hamburgare och pommes frites, utan mera som en hetsig säljare med alltför mycket kaffe i kroppen och en whiskey som en avslutning på en lång dag med att försöka övertala folk att köpa hans produkter. Sanningen ligger någonstans mittemellan.

Storheten i ”The Founder” ligger i att den skildrar hur Kroc i det kapitalistiska systemet och den ständiga jakten på den ”amerikanska drömmen” bygger ett imperium. Han agerar som en ångvält emot bröderna Mac and Dick McDonald som ursprungligen var de som skapade den allra första McDonalds-restaurangen. I ”The Founder” porträtteras bröderna McDonald relativt starkt, men landar i slutsatsen på att Kroc helt enkelt var för svår att stoppa i slutändan. Bröderna gestaltas utmärkt av Nick Offerman och John Carroll Lynch.

Regissör John Lee Hancock håller spelet för kulisserna lite väl snyggt. Han gör egentligen ingen djupdykning i karaktärer eller i skeenden, där han kanske borde göra det. Vissa filmsekvenser får kameran aldrig riktigt landa för att berätta vad som händer och kanske varför. Det är ett högt tempo, snabba ihopklipp för att leverera så mycket information som möjligt. Kroc framstår inte alltid som en charmerande gentleman under filmens gång. Hans ambitioner och drivkraft, hur han ska forma sitt företag, tar över både honom och hans tillvaro. Laura Dern spelar Krocs första fru och framställs som det sista hotet som Kroc måste överge för att fullfölja sin dröm. Hennes yttre befäster, att hon bara finns där som ett problem. Kroc hittar i stället sin räddning i sin tredje fru, Joan (Linda Cardellini) som lyser upp hans rum och promotar hans prestationer i affärsvärlden.

Robert D Siegels manus har en hel del mörk humor och tas hand av Hancock på ett intressant sätt. Han gör Kroc till hjälte och filmens frontfigur, som ger bredd och uttryck på samma sätt som Citizen Kane skötte media under framgång eller hur finansherrarna i ”The Big Short” (2015) tacklade Wall Street under krisen med huslånen. På samma sätt skildrar John Lee Hancock och Robert D Siegels hur industrin byggs upp och hur branschen för snabbmatkedjor utvecklat sig.

Trots Micheal Keatons enastående insats i porträttet av Ray Kroc så räcker det inte hela vägen. Keaton bidrar med sin starka djävulska charm i framställandet av Kroc, en man som inte riktigt känner sina gränser, när han borde stanna upp och ta ett djupt andetag. ”The Founder” är helt klart en intressant film om Kroc, som egentligen var en ganska hänsynslös man som ville förverkliga den amerikanska drömmen och gjorde allt vad som krävs för att nå framgång.

Filmen får tre starka filmögon utav fem.
2017-03-29

Niklas Kristiansen24 årig filmnörd som kandiderat i filmvetenskap och håller på att ta masters i bibliotek och filmvetenskap. Jobbar med en långfilm och skriver ständigt på manus. Ofta på resande fot.