Power Rangers

Spännande och välgjord äventyrsaction baserad på Tv-serie från 90-talet och snyggt iscensatt av Dean Israelite

Regi: Dean Israelite

Manus: John Gains, Matt Sazama m. fl.

Medverkande: Dacre Montgomery, Naomi Scott, RJ Cyler, Becky G., Ludi Lin m. fl.

Bill Hader som röst till roboten Alpha 5.

Genre: Action, äventyr, sci-fi

Speltid: 124 min.

Land: USA

Svensk biopremiär: 7 april 2017

Distributör: Nordisk Film

Fem gymnasieungdomar, som kan ses som rebeller och missfits, hamnar efter några turer i en slags gruva, som ska rivas. De är på jakt efter någon värdefull metall eller fossil, men finner senare några slags mynt som de delar på och upptäcker att mynten har superkrafter som kan eliminera hot som finns omkring dem. De är något extraordinärt ungdomarna upptäcker i sin småstad Angel Grove, att världen kommer att gå under genom ett hot från rymden. Ungdomarna känner sig utvalda och inser, att de är de enda som kan rädda planeten, innan det är för sent. Men först måste de komma över sina egna problem och tillsammans blir de Power Rangers.

”Power Rangers” är regisserad av Dean Israelite, som bland annat regisserat ”Project Almanac” (2017) och ”Acholiland” (2009) som vunnit flera filmpriser. ”Power Rangers” är baserad på TV-serien ”Mighty Morphin Power Rangers”, som blev populär under 90-talet. Det var säkerligen inte lätt att bland tusentals föga kända unga skådespelare slutligen finna och välja Drace Montgomery att spela Jason Scott / Röd Ranger, Naomi Scott att spela Kimbely / Pink Ranger, RJ Cyler att spela Billy / Blå Ranger, Ludi Lin att spela Zack / Black Ranger och Becky G. spela Trini / Gula Rangers. Resten av skådespelarna blev Bryan Cranston som Zordon och Elizabeth Banks som Rita Repulse. Alla levererar utmärkta prestationer.

Filmen, som kunde ha blivit ett episkt misslyckade, blev istället en kommande Block Buster succé för mig och det står jag för. Trots att filmen är byggd på en kultserie, som jag såg då jag var i snudd på koltåldern och bara kunde ta till mig sagor om den onde mot den gode, så greps jag av storyn om den utstötte tonåringen som plötsligt upptäcker en hemlighet och blir en superhjälte.

Filmen ”Power Rangers” är både spännande och välgjord, trots genrens klassiska klichéer. Skolans quarterback, här Jason (Dacre Montgomery), strular till det och därmed dör hans och kanske den kollektiva drömmen om ett segrande lag i skolmästerskapen. Jason blir låst till hemmet och skolan, också varje lördag, fram till eventuell examen, eftersom han tvingas ha kvarsittning resten av året och därmed automatisk avstängning från all idrott och även matcher.

Så möter han personer som han aldrig skulle gjort annars och genom dem formas ett nytt lag. Men istället för en misslyckad 40 yards passning, som gör laget som förlorare, så får misslyckandet en så mycket större positivare konsekvens för Jason. Även den mobbade kompisen Billy (RJ Cykler) får erfara det. Efter att de lånat Billys mammas bil en natt beger de sig till stans gruva, där de stöter på tre andra ungdomar. Dessa fem bildar kärnan av vad som ska formas till nya Power Rangers, universums väktare, med ledning av Jason. Genom sina upptäckter i gruvan blir de varelser som är mycket starkare och farligare än de mobbare som finns i varje hjältefilm och på varje skolgård, varelser med hat som får dom till att vilja ödelägga inte bara städer utan hela jorden. Det är dessa utmaningar som Power Rangers står inför.

För mig är detta fyra filmögon av fem rakt igenom. Filmen bröt en, för mig, tid av filmtristess, och jag fick äntligen lite ljus på mig genom denna nyinspelade Hollywoodfilm, baserad på en kultserie som jag älskade som barn. Vad mer kan man önska sig.
2017-03-29

Gabriel Hållberg