Darkland

Bra dansk actionrulle i hollywoodstil i utmärkt regi av Fenar Ahmad och bra agerat av Dar Salim

Originaltitel: Underverden

Regi: Fenar Ahmad

Manus: Fenar Ahmad, Adam August

Medverkande: Dar Salim, Stine Fischer Christensen, Ali Sivandi, Dulfi Al-Jabouri m. fl.

Genre: Action, brott, drama

Speltid: 112 min.

Svensk biopremiär: 5 maj 2017

Distributör: Scanbox Entertainment

Det är en rätt ovanlig film som kommit från Danmark, ”Darkland” eller ”Underverden” som titeln är på danska, en mörk thriller. Fokus ligger på hämnd, ett ämne som jag inte direkt förknippar med dansk film, även om det förekommit.

”Darkland” handlar om Zaid (Dar Zalim), en hjärtkirurg som till vardags är bekväm i sin tillvaro i Köpenhamns medel och överklass. Han är omtyckt som kollega på det sjukhus där han jobbar. Privat njuter han gärna ett glas gott vin i kvalitetstid med vänner och sin gravida fru. Så dyker hans bror upp på hans dörrtrappa. Brodern Yasin (Anis Alobaidi) har hamnat i knipa och behöver akut hjälp med pengar, men blir bryskt avvisad. Så blir Yasin misshandlad till döds och Zaid får skuldkänslor. Zaid blir besatt av att finna gärningsmannen och ger sig ner i den danska undre världen och där får vi följa med på ett enda långt hämndtåg. Zaid arbetar systematiskt i jakten på sin brors mördare.

Köpenhamn har aldrig sett mer intressant ut, från det gråskaliga och platta danska landskapet, till den flashiga och spännande staden. Filmfotot av Kasper Tuxen påminner i stil om amerikanska filmer som ”Drive” (2011) eller ”Only God Forgives” (2013). Man tycker sig se, att den danske debutregissören också hämtat inspiration från regissör Nicolas Winding Refn, som regisserat nämnda filmer. Även i ”Drive” döljer sig en grym verklighet under ytan av de läckra filmbilderna.

Man anar från början, att det är en gastkramande dansk actionfilm, ett äventyr, en hämndresa, som för mig är ett nytt filmspråk och filmstil i dansk filmproduktion. Adrenalinpumpade scener kryddas med stunts och explosioner och påminner som i en bra actionrulle från Hollywood. Ljudmixen är riktigt bra och man förundras över att filmen utspelar sig i Köpenhamn och inte i L.A. eller New York.

Manus är bra och spännande skrivet. Aktören Dar Salim och regissören Fenar Ahmad skapar en dansk superhjälte på ärende i den undre världen. Under den 112 minuter långa speltiden blir ”Darkland” aldrig ointressant och man har lyckats hålla vårt intresse för Zaid och hans kamp för revansch vid liv genom filmen.

Fyra av fem filmögon.
2017-03-27

Niklas Kristiansen24 årig filmnörd som kandiderat i filmvetenskap och håller på att ta masters i bibliotek och filmvetenskap. Jobbar med en långfilm och skriver ständigt på manus. Ofta på resande fot.