Rädda Tomten

Trots enklare teknik roar filmen med värme, humor och egen stil

Originaltitel: Den magiske juleæske

Regi: Jacob Ley

Manus: Sanne Munk Jensen, Jacob Ley

Medverkande: Annika Herlitz, Anton Olofsson Raeder, Claes Malmberg, Edvin Ryding, Elman Eidhagen, Fabienne Glader, Leif Andrée, Olle Sarri, Torsten Wahlund m.fl.

Genre: Animation, familj, barnfilm

Speltid: 90 min.

Ålder: från 7 år. Barntillåten i vuxens sällskap

Samproduktion: Dansk/Svensk

Musik: Morten Dalsgaard

Land: Sverige, Danmark

Svensk biopremiär: 2 december 2016

Distributör: Folkets Bio

December månad närmar sig och det är nu många börjar gå på bio och vill man ha en varm julstart i biograferna, då är filmen ”Rädda Tomten” en film som passar för barnen från 7 år tillsammans med sina föräldrar lagom inför julen.

Den animerade filmen handlar om den åttaårige pojken Julius, som bor på ett barnhem tillsammans med andra barn. När ett av de andra barnen avslöjar för Julius, att föreståndaren på barnhemmet klär ut sig varje julafton och spelar tomten, så vänds Julius tro på julen upp och ner. Julius blir inledningsvis mobbad, vilket gör att han försöker gömma sig och sin julväska i en stuga i närheten av barnhemmet. Det visar sig att väskan är magisk och Julius blir transporterad in i en magisk vintervärld. Det blir en kortvarig glädje, den onde Krampus poserar som jultomten och tvingar jultomtens hjälpare att packa in julklappar som endast får innehålla kol.

Det är ingen överraskning att historien berättas väldigt traditionellt. En karaktär man snabbt hinner förälska sig i är marsipangrisen, Herman. Det är i den karaktären mycket av filmens humor ligger hos. Han har en modern humor och vill inte bli uppäten trots att han inser att han smakar gott.

Animationen är filmens stora utropstecken. Det är rätt sällsynt i skandinaviska, animerade filmer likt den här, när det kommer till stop-motion. Man har inte de ekonomiska musklerna som man har i USA, men filmen lyckas ändå hitta ett mycket bra visuellt utseende. Det gör också filmen mera intressant. Den blir inte en i mängden julfilmer som släpps varje år.

Den lyckas ha en egen stil och är fylld med mycket värme och skratt. Därför får den tre filmögon av mig.
2016-11-28

Niklas Kristiansen24 årig filmnörd som kandiderat i filmvetenskap och håller på att ta masters i bibliotek och filmvetenskap. Jobbar med en långfilm och skriver ständigt på manus. Ofta på resande fot.