Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Spektakulära fantasimonster i storstadsmiljö och vanliga och ovanliga människor på äventyrsjakt

Originaltitel: Fantastic Beasts and Where To Find Them

Regi: David Yates

Manus: J.K. Rowling, från hennes textbok med samma titel

I rollerna: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Alison Sudol m.fl.

Genre: Äventyr, familj, fantasi

Speltid: 133 min.

Ålder: från 11 år

Svensk biopremiär: 16 november 2016

Distributör: Warner Brs

Vi har sett det så många gånger förr de senaste åren i Hollywood. Man gör remakes på gamla koncept, för att säkra blockbusters och göra pengar. Men när JK Rowling själv får bestämma över hur hon skall tala till sin oerhört stora fanskara, då inte bara lyckas hon charmera sina fans utan övertygar också sina tvivlare.

Filmen kretsar kring en absent magizoologist vid namn Newt Scamander (Eddie Redmayne). Han är en blyg brittisk trollkarl och författare, som vigt sitt liv åt att resa världen runt och dokumentera och rädda olika magiska varelser. Newt anländer till New York, året är 1926. Där kolliderar han med bagaren Jacob Kowalski (Dan Fogler). Av misstag förväxlar de sina likadana resväskor, men med total olika innehåll. Samtidigt har spektakulära och destruktiva, fantastiska varelser flytt och ställer nu till problem för ”världslingarna” och stor förödelse i Gotham.

Newt möter också Porpentina Goldstein kallad Tina (Katherine Waterson) som arbetar åt kongressen för magiker i USA, som är intoleranta emot magi. Tina befinner sig i ständig konflikt med sin uppdragsgivare. Newt och Tina börjar samarbeta för att återfå varelserna. Tinas syster Queenie (Alison Sudol) hjälper också till i sökandet. Hon växlar mellan att charmera oss, men även bagaren Jacob.

I tidsepoken vi befinner oss är misstron som störst emot magiker och vidunderliga varelser. Sekten för detta leds av fanatikern Mary Lou Barebone (Samantha Morton). Hon tillfångatar barnen från de magikerna som hon lyckas exponera och straffar dem hänsynslöst. Hon glömmer i sin fanatiska övertygelse bort sin egen son, Credence (Ezra Miller) som utvecklar en alltmer oroväckande personlighet ju längre filmen går.

Mary Lous högra hand, Percival Graves (Colin Farrel) är en maktgalen och mycket kraftfull rollfigur, en sådan karaktär som JK Rowling byggt sitt framgångsrika författarskap kring. Likt tidigare Harry Potter-filmer, så drivs karaktären av falska agendor som skapar mer drivkraft till nackdel för övriga gestalter. Han försöker hindra Newt, Tina, Jacob och Queenie att kunna fånga de magiska varelserna och även hindra Mary Lou och Percival att avslöja den undre magiska världen för befolkningen, ”världslingarna” som är ovetandes om vad som pågår.

Vi befinner oss i JK Rowlings universum, där världen är ett sekel gammalt. Magin är däremot inte tidsbundet. Vi ser rörliga bilder i dagstidningar. Magin är en hemlighet, som vi fiktivt bjuds in till och som gör handlingen så spännande.

Katherine Waterson är strålande i sin roll som Tina. Rowling lyckas skapa en ny dimension åt en stark kvinnlig huvudkaraktär, inte bara lyckas slåss med män på lika villkor, utan även kunna behålla en romantisk känsla. Det är där vi hamnar med filmen, i den största magin av alla, kärleken, romantiken.

Filmen får fyra filmögon av fem.
2016-11-15

Niklas Kristiansen24 årig filmnörd som kandiderat i filmvetenskap och håller på att ta masters i bibliotek och filmvetenskap. Jobbar med en långfilm och skriver ständigt på manus. Ofta på resande fot.