Doktor Strange

En skicklig neurokirurg tvingas inleda en resa av healing och dras in i en mytisk, mystisk och gränslös värld i sin heroiske kamp mot onda galaktiska väsen

Regi: Scott Derrickson 

Manus: Jon Spaihts, Scott Derickson m.fl. 

I rollerna: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong m.fl. 

Genre: Action, äventyr, fantasi 

Speltid: 115 min. 

Ålder: 11 år 

Svensk biopremiär: 28 oktober 2016 

Distributör: Walt Disney Pictures

Filmen börjar på sjukhuset där den briljanta men väldigt arroganta Dr Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) arbetar. Han lever för sitt jobb, men är återhållsam med det vanliga människor refererar som glädje, lycka eller sorg. Han känner detta bara inom sitt yrke som världens bäste neurokirurg.

En natt gör han en vansinnetur i sin snygga, dyra bil. Bilen havererar, men Dr Strange överlever mirakulöst, men förlorar sina händer, som är nödvändiga i sitt yrke. Han är förtvivlad över det, men får rådet att åka till Nepals huvudstad Katmandu för att få hjälp. Där möter han ”The Ancient One” (Tilda Swinton), en buddistmunk som ska lära Dr Strange att finna en djupare mening med sitt liv, vilket han också gör genom att bli övermänsklig. Han blir oberoende av tid och rum och lär sig avancerad, övernaturlig försvarsteknik. Egentligen tror han bara på fakta och sin egen yrkesskicklighet, men öppnar sig ändå för en slags ny verklighet, som ger honom oanade krafter och förmågor.

Tilda Swinton gör sin roll ”The Ancient One” med stor briljans. Rollkaraktären leder den pragmatiske, arrogante Dr Strange till en ny livskarriär och livsinnehåll och få honom att förstå och ta in den. Processen går lite väl snabbt, men det är ju bara film. Tilda Swintdon är den kvinnliga varianten av Morpheus från Matrix och tro mig, det är en komplimang till den suveräne Morpheus som har samma övertygande drivkraft. Inget låter henne hindra sina mål. Morpheus har sin moral, men saknar den galna övertygelsen som Swintons rollgestalt besitter.

Den annars begåvade och utmärkta aktören Rachel McAdams som Christine Palmer blir en ganska obemärkt figur i sammanhanget. I sina nattliga besök hos Dr Strange får hon höra, att hon inte betyder något för honom.

Mads Mikkelsens roll Kaecilius är en farlig motkraft till hjälten Dr Strange, som nu ska bekämpa de onda kosmiska krafterna, som Kaecilius representerar. Mikkelsen är trovärdig och en matchande figur till sin känslokalle och galne motpart. Mikkelsen har nu stjärnstatus och inte ens en floppande blockbuster skulle kunna förstöra den grund han lagt för sig själv med sin talang.

Marvel har lyckats med ännu en storfilm och jag kan varmt rekommendera den och även att stanna kvar tills eftertexterna rullat på ett tag.

Det blir fyra filmögon av fem och mindre kan jag inte ge den. Filmen är bra.
2016-10-26

Gabriel Hållberg