Molly Monster och äggmysteriet

Färgglad fantasivärld med charmiga figurer, en familjeresa för de yngre och de vuxna

Regi: Matthias Bruhn, Michael Ekbladh, Ted Sieger

Manus: John Chambers, Michael Ekbladh efter story av Ted Sieger

Genre: Animation, Barnfilm

Land: Sverige

Språk: Svenska

Speltid: 72 min.

Svensk biopremiär: 9 september 2016

Distributör: Folkets Bio

Molly Monster har en lycklig och trygg verklighet i Monstervärlden. Molly bor med sin mamma och pappa men hennes relation till sin bästa vän Edison står i centrum. Ägget och tillika Molly Monsters framtida lillebroder eller lillasyster gör att Edison känner sig förbisedd. När föräldrarna ger sig ut på en resa mot Äggön, ön där ägget slutligen ska kläckas, så får Molly inte följa med. Föräldrarna glömmer däremot en viktig detalj, en mössa som Molly sytt åt sitt framtida syskon, vilket öppnar för en spännande och fartfylld resa med Molly och Edison som följer efter sina föräldrar utan deras vetskap.

Ted Sieger, Micheal Bruhn och Matthias Ekbladh har skapat en familjeresa som kan uppskattas av både föräldrar och den yngre publiken. En färgglad värld och fantasifulla figurer gör att den yngre publiken får använda sin fantasi. Man kan känna igen sig både som förälder och som barn, då filmen fokuserar på rädslan att bli bortglömd och ersatt när det kommer in ett nytt barn. Både Edison och Molly vet inte vilka deras roller skall bli när barnet föds. Filmen besvarar dessa frågor och farhågor exceptionellt. Molly får välja barnets namn, familjen växer och Molly och Edisons vänskap är intakt, dom är bästa vänner oavsett.

Det här är en film som är olik amerikanska produktioner på många sätt när vi rör oss inom animerad film, då dessa filmer tenderar att överträffa, ha en fartfylld struktur och alltid tänka stort. Molly Monster bygger istället på lugnet, små huvudkaraktärer och det är dom små stunderna som är i fokus.
Filmen får tre av fem filmögon av mig.
2016-09-05

Niklas Kristiansen24 årig filmnörd som kandiderat i filmvetenskap och håller på att ta masters i bibliotek och filmvetenskap. Jobbar med en långfilm och skriver ständigt på manus. Ofta på resande fot.