Marvels Captain America: Civil War

Spännande, välgjort, men väl många superhjältar samtidigt

Regi: Anthony Russo, Joe Russo

Manus: Christopher Markus, Stephen McFeely efter Comic Book av Mark Miller

I rollerna: Chris Evans, Robert Downey Jr, Scarlett Johansson m.fl.

Genre: Action, äventyr, Sci-fi

Speltid: 147 min.

Ålder: från 11 år

Svensk biopremiär: 25 april 2016

Distributör: Walt Disney Motion Pictures

Marvels Captain America: Civil War tar vid där Avengers: Age of Ultron från 2015 slutade. Steve Rogers leder det nya teamet med Avengers i deras fortsatta arbete för att skydda mänskligheten. Men när Avengers inblandning resulterar i att oskyldiga skadas ökar kravet på att ett nytt övervakningssystem ska installeras. Ett system som innebär att ett sammankallat råd ska avgöra när man bör anlita Avengers tjänster. Detta beslut splittrar Avengers inifrån samtidigt som teamet försöker försvara världen mot en ny och ondskefull kraft.

Ja Hollywood gör det inte lätt för oss som tycker om superhjälte-genren, det är ett som är klart efter att ha sett senaste Capatain America: Civil War. Den tar efter den nya diametrala sanningen som verkar vara att gemene man skall välja vilken av de superhjältar man gillar mest. Det kan bli som att välja vilket av ens barn man tycker mest om mest. Så kan åtminstone jag känna, efter att ha tvingats se Batman göra upp i en episk dödsmatch med Superman. Nu tvingas jag också se Captain America mot Iron Man och Clint mot Black Widow samt ett flertal andra dödsmatcher mellan några av våra tiders största hjältar. Det är inte ok.

Det är också det, liksom filmens titel, handlar om. Men nu är det inte civilkrig i den bemärkelsen, att det är stater eller nord och syd emot varandra, nej nu är det superhjältar emot varandra. Det gör så klart filmen spännande och fylld av intriger, men också att Marvel trycker ihop lite väl mycket hjältar, som alla ska ha sina egon strukna medhårs för att välja sida. Jag förstår, att detta är en upprinnelse till det episka sista slaget med Justice League, men jag vet inte hur jag känner för att Spiderman också blir en karaktär här. Men jag måste erkänna, att jag gillade unga Spidey, men att det tilltalar en mer yngre publik än vi, som har varit med ett tag. Personligen föredrar jag de ny mörkare tolkningarna, läs Christopher Nolan, än de mera Avengers roliga filmerna. Första timmen sitter jag klistrad framför bioduken, eftersom Captain America; Civil War inte bara börjar bra, utan den rycker med en på ett sätt som bara de bästa filmerna inom genren gör. Därför blir jag också lite besviken, när det ramlar in nya karaktärer en efter en, samt att de gamla kommer tillbaka.

Med rollistan i filmen går det inte att inte få bra skådespel. Det svåra är, att se någon som utmärker sig över de andra, förutom min nya bekantskap med Chadwick Boseman som Black Panther. Det är ett positivt för mig och den som utmärker sig över de andra. Det går inte att tycka illa om Tony Starks Iron man, spelad av Robert Downey Jr, som alltid gör sig bra i den rollen. Någon som jag också vill plussa för är Scarlett Johansson som Natasha Romanoff/Black Widow som mer än står sig som sidekick till Captain America och börjar se redo ut att bära en egen film snart.

Jag vill ändå ge denna Captain America tre starka filmögon av fem, för att den är den bästa i trilogin Captain America, åtminstone för mig.
2016-04-26

Gabriel Hållberg