The Revenant

Spännande och mästerliga skådespelare men egentligen ett traditionellt filmäventyr med onda män och goda hjältar

Regi: Alejandro G. Iñárritu

Manus: Mark L. Smith, Alejandro G. Iñárritu, baserat på roman av Michael Punke

Medverkande: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter m.fl.

Genre: Drama, thriller, äventyr

Speltid: 156 min.

Ålder: från 15 år

Svensk biopremiär: 29 januari 2016

Distributör: 20th Century Fox

Jag är knappast förvånad över Leonard DiCaprios första Oscar, som han tilldelades 2016 som bästa skådespelare i The Revenant. DiCaprio har setts som superstjärna i Brad Pitts magnitud, men för mig aldrig varit den egocentriska individualisten som jag upplever exempelvis Johnny Deep eller den halvgalne Christian Bale. Efter att ha sett filmen tycker jag mig ha kunnat följa DiCaprios steg till en bredare repertoar.

I The Revenant är DiCaprio är ganska långt ifrån den hårfagre yngling vi såg skrika ”I will not die today” i filmen ”The Beach” från 2000 eller som Jack Dawson, som stal miljontals hjärtan i ”Titanic” från 1997. I The Revenant visar prestationer av en skådespelare, som inte bara tycks ha vuxit som människa, utan också som konstnär och underhållare. Hans  skådespelarinsats i filmen är bland det bästa jag av en filmaktör på väldigt lång tid.

Filmen handlar om mannen Hugh Glass, som under en expedition blir attackerad av en björn och sedan lämnad att dö levande begravd av sitt kompani, som är hans episke fiende, särskilt hans så kallade nära vän John Fitzgerald (Tom Hardy). Denne lämnar man ha också berövat Hugh Glass hans enda son och stora kärlek i livet. Skådespelaren Tom Hardy är en personlig favorit för mig och enligt mitt tyckte vår generations bästa skådespelare. Hans birollskaraktär interagerar med DiCaprio på ett förträffligt sätt.

Scenografiskt har filmen något av Hitchcockliknande stämning med sin melankoliska, spänningstunga omgivning, som har en påtaglig närvaro av ondska lurande runt varje hörn. Filmen tar mig i sitt grepp och släpper inte taget förrän eftertexterna har rullat färdigt och du inser, att du kommit levande ur salongen.

Min begeistring och även upphetsning av filmen, som jag på sätt och vis är ett mästerverk för mig och kunde renderat högsta betyg fem filmögon av fem möjliga. Men det är något som fattas för det. Det är en känsla av filmen som en gåta för mig. Intrigen kunde ha varit bättre och mera övertygande och kunde ha skildrat en värld med mera nyanser. Skådespelarnas fantastiska insatser och filmens råhet och spänning överglänser inte riktigt att dramat egentligen är ett filmäventyr bland många andra med onda och goda och hjältens seger över det omöjliga och det hopplösa.

Jag er tre välförtjänta filmögon av fem.
2016-02-29

Gabriel Hållberg