Rock The Kasbah

Lysande aktörer och skönsjungande damer gör en klart sevärd film

Regi: Barry Levinson

Manus: Mitch Glazer

Skådespelare: Bill Murray, Bruce Willis, Kate Hudson, Zoey Deschanel, Leem Lubany m.fl.

Genre, Musik, komedi

Speltid: 106 min.

Språk: Engelska

Svensk biopremiär: 6 november 2015

Distributör: Noble Entertainment

Filmen börjar i Van Nyas, där en gammal avdankad musik manager Richie Lanz (Bill Murray) försöker att få ekonomin att gå ihop genom diverse ful spel. Han intalar t.ex. en kvinna på audition, att hon är en oslipad diamant, men inte helt olik Celine Dion innan hon blev känd. Så självklart tar han an sig henne som sin adept mot den traditionella manager standard avgiften på 1200 dollar.

Det är detta liv han lever, samtidigt som han styr sin enda klient Ronnie (Zoey Deschanel) till att uppträda på olika talangbarer i området. Där sjunger hon covers och inte hennes egna låtar, som hennes manager inte anser hon är redo att göra än. Det är mycket där konflikten gäller, också mellan managern och adepten. Ödets nyck leder till, att ett av dessa covers-uppträdande leder till ett möte med en promotor, som är specialist på att boka turnéer på de lite mer avlägsna platser. Denna gång visar sig det vara Afghanistan. Turnén börjar med att den moralfria managern blir av med, inte bara sin stjärna och huvudnumren utan också hans egna pengar, pass och flygbiljett hem. Detta som ett finger i ansiktet för alla de covers och tvivelaktiga barer Ronnie har haft som ingångsrit för att få spela sina egna låtar, men som efter ett tag visar sig vara luftslott uppbyggt av hennes vältaliga, manipulerande manager. Det leder till ett uppvaknande av sällan skådat slag.

Jag är ingen stor fan av Bill Murray. För mig är han en dålig version av en ”bad santa” och spelar i stort sett samma karaktärer i varje film. Här känner man visserligen igen karaktären med det eviga munlädret och de fula förolämpningarna, men han bjuder på ett suveränt skådespeleri och visar olika sidor och uttryck hos sin rollfigur som komedi tragedi och känslomässigt engagemang, som imponerar på mig.

Kate Hudson som Merci, gör också en utmärkt gestaltning av en lyxprostituerad med egen husvagn och otaliga besökare i ett i och för sig mansdominerat samhälle, men fokus ligger på att man själv är ansvarig för sitt liv oavsett vilken miljö man föds i.

När Ritchie Lanz blir övertalad att åka till en by mitt i ingenstans för att sälja ammunition, så vaknar upp mitt i natten av att en kvinna sjunger med den ljuvaste stämma han någonsin hört. Trots att sång är strikt förbjudet för kvinnor i Afghanistan och kan leda till vanära för familjen, så är vissa talanger alltför bra för att bortse från. Det blir Ritchie medveten om den natten och det förändrar inte bara hans liv utan också miljontals andras.

Utöver Bill Murray och Kate Hudson, så medvekar en del kända aktörer i biroller som Scoot Caan och Danny Mcbride och Bruce Willis, som ytterligare bidrar till en bra film. Bruce Willis har gått vidare, från att spela legosoldat till att bli en som väljer de rollkaraktärer han tror på och som inte enbart stavas pengar. Leem Lubany som den skönsjungande Pakistanska flickan Salima var en ny och positiv upptäckt för mig.

Jag kan varmt rekommendera filmen också för musiken och den sång som framförs vid Salimas offentliga uppträdande.

Filmen får fyra filmögon av fem.
2015-11-04

Gabriel Hållberg