Lasse-Majas detektivbyrå – Stella Nostra

Rolig och lagom spännande familjefilm med hjärta och charm

Regi: Walter Söderlund

Manus: Malin Nevander

Medverkande: Amanda Pajus, Lukas Holgersson, Tomas Norström, Jens Hultén, Alexandra Rapaport, Jarmo Mäkinen m.fl.

Genre: Familj

Speltid: 70 min.

Barntillåten

Svensk biopremiär: 16 oktober 2015

Distributör: SF film

I Valleby bullar man upp för bröllopet mellan konditorn Dino och hans fästmö Sara. Problem uppstår, när det visar sig att båda tillhör varsin rivaliserande siciliansk familj som har fejdat i generationer över diamanten ”Stella Nostra”. Situationen blir inte bättre av att diamanten försvinner. Det blir upp till Lasse och Maja att lösa fallet med den försvunna diamanten och förhindra att öppet krig mellan maffiafamiljerna bryter ut på Vallebys gator.

Det är oerhört uppfriskande att se en s.k. ”barn-film”, som även jag som ”vuxen” upplever riktigt underhållande. Konceptet att göra filmer som tilltalar både barn och vuxna, har fungerat hos både Pixar, Illumination (”Dumma mig”) och Aardman (”Wallace & Gromit”). Där läggs in blinkningar och referenser som kanske barnen inte riktigt fattar, men vuxna skrattar gott åt. ”Stella Nostra” är full av sådana vuxenblinkningar. De två rivaliserande sicilianska familjerna heter Panini och Biscotti, (de flesta italienska namnen hänsyftar till någon slags mat eller bakverk). Många springer runt med fiollådor som det vore en gangsterfilm från 30-talet. Den hårdföre Jarmo Mäkinen ska föreställa siciliansk hårding, men levererar sina dialoger på sjungande finlandssvenska. Allt är stor humor och det är filmens styrka, att den inte tar sig själv på blodigt allvar.

Man har gjort en fin insats med att digitalt skapa ett Valleby med sina klara färger och inte alltid räta vinklar. Det blir en pittoresk idyll, där man får intrycket av att det aldrig regnar och ingen kör 50 på 30-sträckor. Visst, det är inte storslagna illusioner i stil med ”Avatar” eller ”The Walk”, men det är tillräckligt bra gjort för man ska köpa konceptet. Både Lasse och Maja, spelade av Lukas Holgersson och Amanda Pajus, gör fina och trovärdiga insatser. Men det är de vuxna skådisarna som stjäl showen. Alexandra Rappaport och Christine Meltzer är båda eldiga och temperamentsfulla som familjernas överhuvuden. Jarmo Mäkinen och Jens Hultén är överraskande roliga som deras verkställande andremän.

Sammanfattningsvis är detta en rolig och underhållande film för både barn och vuxna. Mysteriet är lagom spännande och relativt klurigt. Filmen har hjärtat på rätt ställe och piffiga detaljer, som gör att barn och vuxna säkerligen lämnar biografen med en trevlig feel-good känsla.
Fyra filmögon av fem.
2015-10-09

John Haque