Boyhood

Boyhood, en lysande skildring av en pojkes känslofyllda uppväxt.

Regi och manus: Richard Linklater

Skådespelare: Ella Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Elijah Smith m.fl.

Genre: Drama

Speltid: 165 min.

Land: USA

Svensk biopremiär: 26 september 2014

Svensk distributör: UIP

 

Boyhood har en till det yttre en enkel handling, som i grund och botten handlar om pojken Mason (Ellar Coltrane) och hans uppväxt. Hans familj består av hans ensamstående mamma Mom (Patricia Arquette) och storasystern Samantha (Lorelei Linklater). Mom måste försörja Mason och Samantha efter skilsmässan.

Filmen tog 12 år att göra. Richard Linklater valde att använda samma skådespelare hela tiden, så det är samme Mason vi ser som liten och stor. Vi följer Mason under hans uppväxt till han blir gammal nog för cigaretter, öl och kärlek.

Richard Linklater som tidigare har regisserat och hjälpt till att skriva manus till Before Midnight (2013) och Bernie (2011) har lyckats väl med Boyhood. Allt känns mycket äkta och Linklaters försök att skildra Boyhood realistiskt har lyckats. Allt upplevs som i realtid.

Ellar Coltrane som bland annat skådespelat i Fast Food Nation (2006) och Lone Star State of Mind (2002), är helt fantastisk som Mason. Samarbetet mellan Richard Linklater och Ellar Coltrane fungerar intill perfektion. Det långa arbetet tillsammans, även privat, har bidraget till att båda förstått varandra och använt den kunskapen i skapandet av Boyhood.

Filmen har även ett riktigt bra filmspråk. Filmfotot av Lee Daniel och Shane F. Kelly och klippning, ljud, regi och aktörer samspelar till en väl fungerande helhet. Den långa inspelningstiden, 12 år, märks inte i framställningen. Konceptet håller ihop hela vägen till en fulländad, logisk komposition.

Boyhood är definitivt en film alla kan se och ha behållning av. Man dras lätt med i den dramatiska handlingen och berättelsen om Masons uppväxt både är och känns äkta.

Filmen får full pott, fem starka filmögon.
2014-09-24

Peshtiwar Botani