Tusen bitar

Om en mångfacetterad och stark personlighet.

Regi och manus: Stefan Berg och Magnus Gertten

Medverkande: Åge Aleksandersen, Marianne Lindberg De Geer, Mikael Wiehe m.fl.

Genre: Dokumentär

Speltid: 96 min.

Land: Sverige

Svensk biopremiär: 5 september 214

Distributör: TriArt Film

Björn Afzelius

Dokumentären om artisten och nationalikonen Björn Afzelius är baserad på intervjuer med de människor som stod honom närmast och unikt arkivmaterial innehållande familjebilder och inspelningar från succéartade turnéer. Afzelius blev en folkkär och framgångsrik artist, som skrev protestsånger, balladsånger och förmedlade dem i poetisk textform. Han blev dessutom en av Sveriges bäst säljande artister. Hans publik älskade honom, vilket däremot inte musikjournalisterna gjorde, som nästan aldrig gav honom vare sig bekräftelse eller erkännande.

I filmen får Björn Afzelius upprättelse. Manus och regi är gjorda med varma hjärtan av Magnus Gertten och Stefan Berg. Klippningen är välgjord av Jesper Osmund, likaså musikläggningen. Ledmotivet till filmen Tusen Bitar sjungs av Laleh.

Björn Afzelius hyste kärlek till mycket, musiken, sina döttrar, Latinamerika, Italien och alla kvinnor, som gjorde att han fick svårt med ett ordnat familjeliv. Filmen visar en komplicerad och rastlös person med en intensiv livsstil och i ständig jakt på bekräftelse, som han aldrig fick som barn. Han reste ofta till olika länder och på många turnéer, där det alltid fanns en jämn ström av nya kvinnor. Filmen visar också en del av hans uppväxt med en oberäknelig mamma, som senare tar livet av sig. Texten i Exil handlar om detta och när han skrev den, så var han med i bandet Globetrotters. Ingen av bandmedlemmarna förstod att texten handlade om den tragiska händelsen, vilket är anmärkningsvärt.

Både Mikael Wiehe och Marianne Lindberg De Geer anser i intervjuerna, att han var en hemlighetsfull människa som privat nästan aldrig pratade om sig själv. Men i hans texter är han mycket tydlig och öppen med det han vill förmedla i sina sånger. Jag anser att han var en storartad, poetisk låtskrivare. Världen behöver flera sådana med hans sätt att sjunga sina sånger och med den äkta känslan hos en idealist.

Filmen avslutas med hans alltför tidiga bortgång vid 52 års ålder. Jag tycker om den här dokumentärfilmen som berör mig.

Jag ger fyra filmögon av fem.
2014-08-20

Ywonne ViklundSkribent