Recension: The Selfish Giant

eye eye eye eye eye

TheselfishGiant
Conner Chapman och Shaun Thomas i The Selfish Giant

Regi och manus: Clio Barnard
Filmfoto: Mike Eley
Klippning: Nick Fenton
Genre: Drama
Skådespelare: Conner Chapman, Shaun Thomas, Sean Gilder, Siobhan Finneran, Lorraine Ashbourne m.fl.
Längd: 91 minuter
Svensk premiär: 28 mars 2014
Distribution: NonStop Entertainment
Länk till IMDb

En hjärtskärande historia om barns villkor
Den brittiska filmen ”The Selfish Giant” hyllades välförtjänt i Cannes och blev årets bästa på Stockholms Filmfestival i höstas. Att skildra barns utsatthet har på senare år förtjänstfullt gjorts, bland annat av bröderna Dardenne i filmerna ”Sonen” (2002) och ”Barnet” (2005). Minnesvärda filmer på samma tema är också Francois Truffauts ”De 400 slagen” (1959) och Ken Loachs ”Kes falken” (1969).

Filmens titel syftar på Oscar Wildes saga med samma namn om jätten som stänger ute barnen från sin trädgård. Detta själviska beslut leder till att ständig vinter råder i trädgården. Först när jätten inser att barnen måste släppas in grönskar hans trädgård igen. Mot bakgrund av denna saga berättar långfilmsdebuterande regissören och manusförfattaren Clio Barnard med svärta, ömhet och förtvivlan sin hjärtskärande fabel.

Filmens trädgård hittar vi i Bradfords utkant i norra England. Staden hade en gång en blomstrande textilindustri, men det var för länge sedan. Nu är fabrikerna stängda, arbetslösheten hög och de sociala skyddsnäten obefintliga. Miljön framkallar det sämsta hos människorna; våld, girighet och själviskhet.

På samma gata i Bradford lever den stökige adhd-killen Arbor (Conner Chapman) och den snälle men mobbade Swifty (Shaun Thomas). Pojkarna är 13 år och kompisar. Efter ett slagsmål utestängs de två från skolan och börjar samla skrot. Pengarna behöver deras mammor för att hålla nöden från dörren. Den grymme skrothandlare Kitten (Sean Gilder), utnyttjar barnens belägenhet. Han tubbar, tvingar och visar dem på dyr koppartråd som finns överallt att stjäla ur sorgfälligt skyddade elledningar.

Mer trovärdiga rolltolkningar än Conner Chapmans och Shaun Thomas som de två pojkarna får man leta efter. Båda är amatörer som har vaskats fram i uttagningar på skolorna i Bradford. Även skådespelaren Sean Gilder gör en minnesvärd insats som skrothandlare Kitten.

Kan film förändra barns villkor? Film är ett starkt medium och Clio Barnards svarta historia ger emotionellt stoff för den som vill försöka. Vem vet vad som skulle kunna hända om EU:s parlamentariker såg ”The Selfish Giant”?

Filmen får fem filmögon.
2014-01-18
EvaSarman2

Eva Sarman